Direct naar artikelinhoud
Coronavaccin

Mogelijk dit jaar nog groen licht voor coronavaccin in Europa

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.Beeld REUTERS

De Europese geneesmiddelenautoriteiten zouden mogelijk nog dit jaar groen licht kunnen geven voor het eerste coronavaccin. Dat heeft Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, gezegd. Ze sprak over de ‘tweede helft van november, als de procedures zonder problemen verlopen.’

Ook Ugur Sahin, baas en oprichter van BioNTech, het Duitse bedrijf dat samen met Pfizer een vaccin ontwikkelde, acht het mogelijk dat komende maand de eerste doses in zowel de Verenigde Staten als Europa worden verspreid. De hoeveelheden zullen in eerste instantie nog laag zijn, hoewel de farmaceuten verwachten in 2020 nog 50 miljoen vaccins te kunnen maken. Daarmee kunnen 25 miljoen mensen wereldwijd worden ingeënt.

Waarschijnlijk vandaag al vragen BioNTech en Pfizer noodtoestemming aan voor de Verenigde Staten, zo meldt persbureau AFP.

De afgelopen weken kwamen Pfizer en ook Moderna met de eerste resultaten van hun grootschalige medicijnproeven naar buiten. Beide vaccins zouden 95 procent effectief zijn, een percentage dat tot groot enthousiasme heeft geleid. De vaccins lijken veel beter te werken dan waar vooraf op was gerekend.