De oude Martinusschool wordt gestript. Tegen Kerstmis moeten de gebouwen helemaal weg zijn.  ©  kma

Gedaan met vandalenstreken: afbraak nonnenschool begonnen

Halle -

In de Lindedreef in Halle-Zoersel gaat een stuk dorpsgeschiedenis tegen de vlakte. De gemeente is er begonnen met de afbraak van de oude meisjesschool. Tegen de kerstvakantie moet die helemaal weg zijn. De fenomenale kastanjeboom op de ‘speelplaats’ blijft staan.

Kristin Matthyssen

De gemeente Zoersel had in mei al aangekondigd dat ze het leegstaande schoolgebouw vervroegd zou afbreken, nadat vandalen lelijk huis hadden gehouden in de vroegere Martinusschool. Conciërge Jef Van Hemeldonck noemde het toen nog een “pretpark voor vandalen”. Leeggespoten brandblussers, schunnige graffiti, ingegooide ramen en zelfs een in de kiem gesmoorde brand: het moest niet te lang meer duren.

De gebouwen liggen er sinds 2017 verlaten bij. Toen verhuisde gemeentelijke basisschool Pierenbos naar haar nieuwe schoolgebouw in de Halmolenweg. Op de gronden van de oude school en parochiezaal Sint-Maarten komt een project met sociale huurwoningen en koopwoningen. Deze werken starten ten vroegste over een jaar. Het gemeentebestuur wacht die ontwikkeling nu niet verder af en vroeg al een sloopvergunning aan. De Sint-Martinuszaal blijft voorlopig overeind, zolang er geen uitsluitsel is over de bouw van de dorpszaal in de pastorietuin. In de zomer van 2019 was er nog een zomerbar op de speelplaats van de school.

“De monumentale tamme kastanjeboom blijft overeind”, vertelt schepen Danny Van de Velde (N-VA). “Momenteel zijn de slopers met het strippen van de gebouwen bezig, maar vanaf de grote machines komen, moeten er beschermende maatregelen voor de boom worden getroffen. Het valt niet te becijferen hoeveel kinderen uit Halle onder die kruin gespeeld hebben of van zijn tamme kastanjes gesmuld hebben. De stenen worden hergebruikt.”

Tuinen afgeschermd

Normaal zou er al gestart kunnen worden met de bouw van de eerste sociale woningen. “Maar we gaan na het verwijderen van de funderingen alle grond eerst weer aanvullen en inzaaien. In principe zouden we inderdaad al met de bouw kunnen starten, maar dan moet er een werfkraan komen en al dat werfverkeer moet dan ook strikt gescheiden worden van de Martinuszaal die nog in gebruik blijft tot er een nieuwe dorpszaal komt. Het is goedkoper om heel de ontwikkeling van die site in één keer aan te pakken. Eenmaal de oude school afgebroken is, zullen de tuinen van de geburen allemaal afgeschermd worden voor hun privacy.”

De firma Adams uit Massenhoven is bezig met de sloop. De afvoer van de materialen gebeurt via de Lindedreef en Halle-Dorp in de richting van Zandhoven. Om de veiligheid van de scholieren te waarborgen, is er tijdens het begin en einde van de school geen transport.

De oude nonnenschool werd gebouwd in 1879. In 1900 kregen de zusters hun eigen kloostertje, waar nu jeugdhuis De Non zit. Vandaar ook het achterliggend verbindingspad met de schoolgebouwen. In 1917 kwam er een volledige scheiding der geslachten in Halle. Terwijl de jongste jongetjes eerst nog gemengd bij de meisjes mochten zitten, werd de jongensschool toen strikt gescheiden van de meisjesschool. Naast de schoolgebouwen kwam in 1966 nog de parochiezaal.

De school met vooraan de oude tamme kastanje. ©  kma

Zo ligt de speelplaats er nu bij. ©  kma

Schepen Van de Velde verwijst naar het boek Geschiedenis van Halle dat meester Juul Wouters ooit schreef. Hierin staan de namen opgesomd van de zusters die in de loop der jaren lesgaven in de Martinusschool. Ze droegen prachtige namen zoals zuster Gertrudis, Clara, Pelagia, Begga, Hyacintha, Engelberta en Narcisca.

De KVLV van Halle, in 1964 voor de Martinusschool, met rechts de kastanjeboom die zestig jaar geleden toch ook al een eerbiedwaardige boom was. ©  rr

In 1966-1967 werd het een vrije gesubsidieerde meisjesschool en in 2001-2002 kwam er de fusie met de gemeentelijke basisschool Pierenbos op Halle-Velden, die in 2017 naar een grote gezamenlijke nieuwbouw verhuisden.

De Martinusschool in vervlogen tijden. Rechts zie je de kastanje al staan. ©  rr

Dat de kastanjeboom blijft, zal de Hallenaars troost bieden. Het is een van de mooiste, zo niet dé mooiste boom van Halle, wat al wat wil zeggen, want in park Hallehof en het Zoerselbos staan ook wat botanische monumenten.