De Britse wetenschapper Edward Jenner, uitvinder van het eerste vaccin.
Volledig scherm
PREMIUM
De Britse wetenschapper Edward Jenner, uitvinder van het eerste vaccin. © RV

Soms liep het mis, maar miljoenen levens werden gered. Wat leert de geschiedenis écht over de veiligheid van vaccins?

Heel de wereld zit te wachten op het coronavaccin. Maar niemand durft te garanderen dat het volkomen veilig zal zijn. “Dat konden we twintig jaar geleden ook van aspirine niet”, suste vaccinoloog Pierre Van Damme in onze krant. Hoe vaak ging het fout in de beginjaren van vaccins? Zat het poliovaccin meteen goed? En waarom is er nog geen vaccin tegen RSV? Een overzicht.

5 reacties

  • Tony Courtens

    3 jaar geleden
    De kans om te sterven in het verkeer is tienduizenden malen groter dan te sterven aan een vaccin. En toch twijfelen mensen nog om zich te laten vaccineren maar begeven ze zich elke dag weer de baan op
  • Thierry Deneckere

    3 jaar geleden
    Als het mag ingeënt worden zal ik er niet mee wachten dat is zeker !! Hoe meer inentingen hoe minder maatregelen maar ja ze zouden het moeten verplicht maken voor de ganse bevolking !!
  • Eric Langley

    3 jaar geleden
    Aspirine met een vaccin vergelijken gaat niet op. Als de COVID -19 vaccins zo goed zullen zijn, waarom is er een clausule voorzien dat de ontwikkelaars/big pharma niet aansprakelijk kunnen gesteld worden als het mis loopt. Toch een teken ze zelf niet overtuigd zijn.
  • Jessica Vennincx

    3 jaar geleden
    Ik ben in ieder geval banger voor vaccin dan virus idd... op mij word niks getest. Ik word liever op natuurlijke wijze ziek.
  • Lut Reyskens

    3 jaar geleden
    Gaan we nu banger worden voor het vaccin , dan voor het virus?