Direct naar artikelinhoud
PostUpdate

Bpost levert niet langer alle pakjes aan huis: deel klanten moet pakje zelf afhalen

Bpost levert niet langer alle pakjes aan huis: deel klanten moet pakje zelf afhalen
Beeld Photo News

Door de recordvolumes aan pakjes die bpost momenteel moet verwerken, kan het bedrijf niet meer alle pakjes aan huis afleveren. Een deel van de klanten zal de pakjes zelf moeten gaan oppikken in een afhaalpunt, zo kondigt bpost aan.

, en

Het gaat volgens het bedrijf om “een zeer beperkt percentage van het totale aantal pakjes dat bpost dagelijks verdeelt”. Eerder op de dag klonk het dat dat totaal momenteel op meer dan 500.000 per dag ligt. “We breken nu dag na dag records. We zitten nu al boven de piek van de eerste lockdown”, zo bevestigt woordvoerster Veerle Van Mierlo. 

Met Sinterklaas, Kerstmis en nieuwjaar in het verschiet valt te verwachten dat dat aantal de komende weken alleen maar zal stijgen. 

 De betrokken klanten zullen een e-mail krijgen waarin staat waar ze hun pakje zullen kunnen afhalen. Dat kan in een postkantoor zijn, een postpunt of een pakjespunt. Ook een Decathlon-winkel is een mogelijkheid, want daarmee werkt bpost vanaf zaterdag samen.

“We begrijpen dat deze oplossing een extra inspanning vraagt van de consument, maar ik ben ervan overtuigd dat dit een degelijk alternatief is dat eindklanten in staat stelt hun pakje tijdig in handen te krijgen”, zegt CEO Jean-Paul Van Avermaet in een reactie.

De piek bij de pakjes komt niet als een verrassing. Door de lockdown zijn heel wat winkels noodgedwongen gesloten en kunnen zij dus enkel nog via het internet verkopen. Daarnaast zijn er rond deze tijd van het jaar heel wat koopmomenten, zoals Black Friday volgende week - waarbij traditioneel veel kortingen worden toegekend -, Sinterklaas en de traditionele eindejaarsperiode. 

BELGA PHOTO POOL DANNY GYSBeeld BELGA

1 euro toeslag per pakje

Woordvoerster Veerle Van Mierlo merkt op dat met grote klanten afspraken zijn gemaakt over te behandelen volumes. “Wij hadden onze operaties op die verwachtingen afgestemd, maar bij alle grote webshops liggen de bestellingen nu al hoger dan verwacht. En daarbovenop is er ook nog een stijging bij kmo’s.” Dit betekent dus veel druk op de organisatie van bpost. “We zijn inderdaad hard aan het stretchen. Het kan zijn dat er vertragingen zijn”, erkent de woordvoerster.

Zakelijke klanten betalen vanaf eind volgende week (Black Friday) tot en met 24 december (kerstavond) trouwens een extra toeslag van 1 euro per pakje. Dat werd volgens de woordvoerster reeds vastgelegd bij de bespreking van de contracten vorig jaar. Particulieren betalen die toeslag niet.

Extra personeel

Volgens vakbondsman Jean-Pierre Nyns (ACOD) flirt het bedrijf met zijn maximale capaciteit. De druk op het personeel is enorm, zegt hij, ook omdat de coronapandemie meer mensen dwingt om thuis te blijven, ziek of in quarantaine. Er was met de vakbonden afgesproken om 2.700 extra aanwervingen te doen en daarvan zijn volgens Nyns deze week de eerste 500 effectief gestart. Volgens hem verloopt de zoektocht naar extra personeel vlot, onder meer door de coronacrisis.

Het bedrijf heeft ook een aantal maatregelen genomen om de extra drukte de baas te kunnen. Zo vindt er in sommige streken meer dan één uitreiking per dag plaats. Volgens de woordvoerster springt ook het management bij, niet alleen voor de sortering maar ook bijvoorbeeld bij het transport. “Dat is niet de eerste keer, het gebeurde in het verleden ook al”, klinkt het.

Of de pakjes verder zullen pieken richting eindejaar, blijft afwachten. Nyns hoopt dat heel wat mensen misschien voor zekerheid gekozen hebben door nu al te bestellen, waardoor het de volgende weken weer wat rustiger zou worden. Heel wat webshops riepen ook op om tijdig te bestellen, omdat rekening moet worden gehouden met vertragingen.