Direct naar artikelinhoud
EconomieCoronacrisis

Regering krabbelt terug: dan toch geen uitstel van Black Friday, ‘maar koop lokaal’

Regering krabbelt terug: dan toch geen uitstel van Black Friday, ‘maar koop lokaal’
Beeld AFP

Er komt dan toch geen uitstel van Black Friday. De federale regering had dat aanvankelijk voorgesteld met de bedoeling om Belgische bedrijven te helpen. Na enkele gesprekken heeft minister van Economie Pierre-Yves Dermagne vanmiddag te horen gekregen dat zij daar ‘geen heil’ in zien.

en

 Voor handelsfederatie Comeos is een uitstel van Black Friday, zoals de regering voorstelde, ‘niet aan de orde’. Comeos wijst erop dat de toestand in België totaal verschillend is van die in Frankrijk, waar er een akkoord is om de koopjesdag uit te stellen.

Black Friday is gepland op 27 november. Maar minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) verklaarde vandaag dat hij de grote onlinespelers wil contacteren om de acties uit te stellen. Dat moest volgens hem zorgen voor een “gelijk speelveld”, nu heel wat winkels die de deuren moeten dicht houden door de coronacrisis onder zware druk staan.

Frankrijk

Maar handelsfederatie Comeos wil niet weten van uitstel. “In Frankrijk is er sprake van om de winkels volgende week al te heropenen en men vreest dat Black Friday zou zorgen voor een toeloop naar de winkels”, reageert Comeos. “Hier zijn de winkels volgende week nog gesloten en komt het Overlegcomité pas vrijdag bijeen om de situatie te herevalueren. Een uitstel is bij ons dus niet aan de orde.”

Comeos herhaalt ook het pleidooi om de winkels de deuren weer te laten openen vanaf zaterdag 28 november.

Volgens Dermagne is de missie nu veranderd van een uitstel van Black Friday naar mensen overtuigen om op Black Friday lokaal te kopen.

Volgende vrijdag staat overigens ook een nieuwe vergadering geprogrammeerd van het Overlegcomité, waar de sluiting van de niet-essentiële winkels moet worden geëvalueerd.