Direct naar artikelinhoud
Coronavaccin

Frank Vandenbroucke: ‘Eerste vaccins kunnen al rond jaarwisseling in ons land zijn’

Frank VandenbrouckeBeeld Photo News

‘De eerste vaccins kunnen al rond de jaarwisseling in ons land zijn.’ Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) aan VTM NIEUWS.

Het regende de voorbije dagen hoeraberichten over goed werkende vaccins. Zowel Pfizer/BioNTech en Moderna melden dat hun coronavaccins meer dan 90 procent bescherming bieden. Pfizer diende ook een aanvraag in voor een versnelde goedkeuring.

Zo lijkt alles in een stroomversnelling te komen. Waar eerst verwacht werd dat pas in de lente de eerste Belgen gevaccineerd zouden kunnen worden, lijkt dat nu al een pak eerder mogelijk te zijn. Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kunnen de eerste vaccins al tegen het einde van het jaar in ons land zijn. 

Vandenbroucke baseert zich op de uitspraken van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Zij heeft laten optekenen dat als alles goed verloopt, de kandidaat-vaccins van BioNtech-Pfizer en Moderna in de tweede helft van de maand december een voorwaardelijke marktvergunning zouden kunnen krijgen, de eerste stap in de goedkeuringsprocedure.

“Als wat Ursula von der Leyen gezegd heeft, uitkomt - dan betekent dit dat we bij de jaarwisseling misschien al de eerste dosissen kunnen krijgen”, stelt Vandenbroucke. “Dat gaan nog geen grote hoeveelheden zijn, want ze moeten ze wel kunnen produceren”, voegt hij toe. “Maar dat is wel goed nieuws.”