© Photo News

“Wembley was een fantastische ervaring”

De cup is altijd een apart verhaal. Je moet het Albert Stuivenberg niet vertellen. Een half jaar geleden won hij als assistent-coach van Manchester United de moeder van alle cup finals op Wembley. “Net iets anders dan het Koning Boudewijnstadion al kom ik daar ook erg graag”, glimlacht Stuivenberg. Wie weet mag hij er op 18 maart als hoofdcoach plaatsnemen in de Genkse dug-out. “Zo ver denken we nog niet vooruit. Eerst de heenmatch van de halve finales tot een goed eind brengen.” Stuivenbergs vooruitblik in vijf hoofdstukken.

Marnik Geukens

Zonder NaranjoAlbert Stuivenberg doet dinsdagavond geen beroep op aanwinst José Naranjo. De Spaanse aanvaller maakte gisteren pas zijn derde training in de Genkse clubkleuren vol en is volgens zijn nieuwe coach niet wedstrijdfit. Zo vertelt hij op zijn eerste persconferentie daags voor een wedstrijd.Stuivenberg: “Deze halve finale komt te vroeg voor Naranjo. Uit de testen blijkt dat hij toch een fysieke achterstand heeft op de rest van de groep, daarom kiezen we ervoor om hem eerst fysiek op een beter niveau te brengen.”

Met BuffelWél in de wedstrijdkern: aanvoerder Thomas Buffel. Hij moest wegens privéomstandigheden de stage in Spanje laten schieten, maar trainde zowel zondag als maandag met de groepStuivenberg: “Ik ben er heel blij mee dat ik Thomas in de selectie kan opnemen. Hij is belangrijk voor het team, vervult met zijn ervaring ook een cruciale rol in deze jonge groep. Thomas heeft niet stilgezeten terwijl wij in Spanje trainden. We zullen wel voorzichtig moeten zijn, met zijn manier van voetballen verbruikt hij erg veel energie.”“Ik ben ook tevreden dat Bryan Heynen twee dagen op rij voluit is kunnen gaan op training. Hij is fit genoeg voor een basisplaats.”

Met revanchegevoelensOostende uit is altijd lastig voor KRC Genk, dat slechts één van zijn negen wedstrijden in Oostende kon winnen. Verder werd Racing drie jaar geleden nog in de kwartfinales na verlengingen (1-0, Siani) uit de beker gewipt aan de kust. Maar vooral de 6-0-pandoering zes weken geleden in de competitie ligt nog vers in het geheugen. Rekent de nieuwe coach op revanchegevoelens in zijn spelersgroep?Stuivenberg: “Natuurlijk zijn mijn spelers die wedstrijd niet vergeten en zullen ze er alles aan doen om nu beter te doen. Dit willen ze geen tweede keer meemaken. Maar voor het overige kan je met die wedstrijd niet veel meer doen. Ik had de beelden al gezien, nog voor we deze wedstrijd voorbereidden. De situatie was toen helemaal anders. Een competitiewedstrijd, drie dagen na een Europees duel. De staf was anders, we zijn nu aan nieuw traject bezig.”

Zonder scrupulesWat is een goed resultaat in Oostende? Albert Stuivenberg wil de vraag liever niet beantwoorden. Of toch: hij wil altijd en overal winnen.Stuivenberg: “Je kan pas na een wedstrijd aangeven of je al dan niet tevreden mag zijn met het resultaat. En wat het ook wordt, uiteindelijk valt de beslissing pas na twee wedstrijden. Wij spelen altijd om te winnen, we willen ook heel graag naar die finale. We zullen daarom voetballen op onze manier, volgens het proces dat vorige week is ingezet. Het is alleen de vraag: hoe ver staan we al in dat proces? Daar krijgen we al een eerste antwoord op. Hopelijk presteren we sterk en geeft dat een boost voor de verderzetting van het proces. Maar ook als het resultaat tegenvalt mag ons dat niet van de wijs brengen. Wij moeten blijven geloven in het strijdplan dat we met mekaar hebben bepaald.”

Met respectDe nieuwe coach verdiepte zich de voorbije dagen in de kwaliteiten en gebreken van KV Oostende. En kwam tot de vaststelling dat het een stevige brok wordt.Stuivenberg: “Ik vind Oostende een goeie ploeg. Met een heldere speelwijze en veel bepalende spelers. Er wordt goed gewerkt, zowel offensief als defensief hebben ze een heel duidelijk plan dat ze proberen uit te voeren. Ze mogen nu enkele spelers missen, ik denk niet dat het iets aan hun intenties zal veranderen. Een zeer lastige tegenstrever dus maar zo zullen zij ook over ons oordelen. We zitten nu eenmaal in de halve finales.”

Met mooie herinneringenNiet alleen de club KRC Genk koestert zijn rijke bekerhistorie met vier finales en evenveel zeges in de afgelopen 19 jaar. Ook Albert Stuivenberg denkt graag terug aan de mooiste trofee die hij uit Engeland meebracht. Als assistent-coach van Manchester United triomfeerde hij een half jaar geleden op Wembley in de Cup Final tegen Crystal Palace. Lingard bracht met tien tegen elf in blessuretijd de verlossing: 2-1.Stuivenberg: “Een fantastische ervaring, zeker omdat het op Wembley was. Ik kom ook graag in het Koning Boudewijnstadion, Wembley is echter nog net iets anders. Maar laat ons niet te ver vooruitdenken, ook met de wetenschap dat de beker de kortste weg naar Europa is, schieten we niks op. Eerst deze heenmatch van de halve finales tot een goed einde brengen, daarna de return in Genk. Pas als je in de finale staat kan je beginnen denken aan de bekerwinst.”