Direct naar artikelinhoud
PolitiekUpdate

De Wever biedt gratis wisselmeerderheid aan tegen kernuitstap: ‘Dit is rampzalig’

N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Photo News

N-VA-voorzitter Bart De Wever biedt een wisselmeerderheid aan om de wet op kernenergie terug te draaien. Dat heeft hij gezegd in De ochtend op Radio 1. ‘Ik vraag er niets voor in ruil’, klonk het. ‘Als we overstappen op onder meer gascentrales, zullen we de vervuilendste energieproducent worden na Polen. Om nog te zwijgen over de hogere prijzen en de energieonzekerheid. Dit is rampzalig. We moeten dat koste wat het kost vermijden.’ CD&V-voorzitter Joachim Coens heeft al laten weten dat hij niet zal ingaan op het aanbod.

en

Nu energieleverancier Engie-Electrabel de stekker trekt uit de kerncentrales, wordt de Vivaldi-regering sneller dan verwacht geconfronteerd met de beloofde kernuitstap in 2025.

Volgens De Wever kan dat zwaar doorwegen op Vlaanderen. “We hebben de op één na grootste petrochemische cluster ter wereld. Die vreet energie. Het gaat om bedrijven waarvoor de prijs van energie cruciaal is. Als we in de kernuitstap volharden en de kerncentrales over een paar jaar dicht doen gaan, zullen we nog maar de helft van onze elektriciteit hebben. De bevoorrading en de prijs zullen onder druk komen te staan.”

Zweedse regering

Het was paarsgroen dat in 2003 voor de kernuitstap stemde. N-VA vroeg de vorige Zweedse regering daarop terug te komen. Volgens De Wever was er bij de regeringsonderhandelingen met PS, sp.a, CD&V en cdH deze zomer volop eensgezindheid over een levensduurverlenging van de twee recentste kernreactoren, waardoor een wisselmeerderheid mogelijk is in het parlement. “Nu worden ze door de groenen (de regering bestaat uit socialisten, groenen, liberalen en CD&V, red.) meegetrokken in de afgrond.”

“Ik bied dan ook een wisselmeerderheid aan om de wet op kernenergie terug te draaien”, gaat hij verder. “Iedereen heeft zich laten verrassen door de handigheid van (minister van Energie, red.) Tinne Van der Straeten, die het dossier heel goed kent. Ik vraag er niets voor in ruil. Men kan onze stemmen krijgen. Er is een massa zetels te rapen . Ik bied ze aan zonder prijs.” N-VA heeft 24 zetels in de Kamer.

Kan Vlaanderen niet anticiperen op de bouw van gascentrales om alternatieve energie te leveren? “Dat is crazy”, aldus De Wever. “Fossiele centrales zijn nog veel vervuilender dan kerncentrales. De groenen benaderen het heel ideologisch, vanuit het dogma dat kernenergie slecht is. Gascentrales zullen ook honderden miljoenen per jaar kosten. En Europa laat er geen staatssteun voor toe. Niemand zal ze willen bouwen zonder subsidies.”

Niet realistisch

Volgens De Wever is het niet realistisch om te denken dat die gascentrales in 2025 al operationeel zullen zijn. “Men stort ons in de totale onzekerheid”, klinkt het nog. “Er is een evidente meerderheid om niet in deze afgrond te springen en volledig op de knieën te gaan voor Engie. Die zal energieonzekerheid creëren en peperdure energie invoeren vanuit Frankrijk. Ik hoop dat men deze uitgestoken hand aanvaardt.”

Op CD&V hoeft hij alvast niet te rekenen, zo klinkt het bij Joachim Coens. De christendemocraten houden vast aan het regeerakkoord, waarin de kernuitstap in 2025 wordt bevestigd, maar waarin tegelijk ook een evaluatie wordt voorzien in november 2021. Duiken er tegen dan onvoorziene problemen op met bevoorrading of prijs, dan kan de regering teruggrijpen naar een beperkte inschakeling van kernenergie.

Volgens de oppositie is de noodoplossing om de twee recentste kernreactoren na 2025 nog beperkt in te schakelen echter al van tafel, omdat uitbater Engie Electrabel heeft beslist om investeringen in die levensduurverlenging te schrappen.

‘Laat Vlaanderen voor eigen deur vegen’

“Het federale regeerakkoord kiest voor duidelijkheid, betaalbaarheid en zekerheid. De sluiting van de kerncentrales maakt de weg vrij voor de noodzakelijke versnelling van hernieuwbare energie. Elke studie geeft aan dat dit de te volgen weg is. Het probleem uitstellen, is niet ernstig. Na 17 jaar talmen is het nu tijd om vooruit te gaan.” Dat reageert Groen-voorzitster Meyrem Almaci op de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever over de federale energieplannen.

Groen wijst op de “enorme verantwoordelijkheid” van de Vlaamse regering onder leiding van de N-VA. “Vlaanderen heeft een enorme achterstand wat betreft haar energie- en klimaatdoelstellingen. Het aandeel energie uit wind en zon moet echt naar omhoog. Bovendien heeft Vlaanderen de exclusieve bevoegdheid om maatregelen te nemen voor energiebesparing, essentieel voor een goed energiebeleid. Het tekort dat Vlaanderen nu heeft, moet een impuls zijn om het samen beter te doen, niet om anderen de les te spellen. Tijd om voor eigen deur te vegen dus”, zo luidt het bij Groen.