Videospeler inladen...

N-VA biedt wisselmeerderheid aan om kerncentrales na 2025 open te houden: "Moeten kernuitstap vermijden, is rampzalig"

N-VA-voorzitter Bart De Wever wil de meerderheidspartijen steunen die de kerncentrales willen openhouden na 2025. Dat heeft hij gezegd tijdens een ontbijtgesprek in "De ochtend" op Radio 1.  Hij reikt daarbij vooral de hand naar de socialisten en CD&V, die evenwel passen. Eerder deze week bleek dat Engie Electrabel de uitstap voorbereidt. De federale regering wil die uitstap in 2025 - zo staat in haar akkoord - , maar ze beslist in principe wel pas definitief over een jaar. 

N-VA voorzitter Bart De Wever haalt fel uit naar Groen-minister van Energie Tinne Van der Straeten. De minister zei in "Terzake" dat ze blij is dat Engie Electrabel zegt dat ze de kernuitstap voorbereiden. "Eén van de grootste exploitanten in ons land zegt dat ze akte nemen van het regeerakkoord", zo zei ze. Maar volgens De Wever zou een kernuitstap in 2025 rampzalig zijn.

Bekijk hier het gesprek met minister Tinne Van der Straten in "Terzake" van 17 november 2020 (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De vuilste elektriciteitsproductie na Polen, een enorme prijsverhoging en onzekerheid: dat is zo rampzalig

Bart De Wever, voorzitter N-VA

"We moeten dit echt vermijden", zegt N-VA-voorzitter De Wever. "Als men zegt dat we naar de vuilste elektriciteitsproductie na Polen zullen gaan met een enorme prijsverhoging voor de consument en de bedrijven, en bovendien nog eens de onzekerheid: zal er wel elektriciteit zijn? Dit is zo rampzalig dat we dit te allen prijze moeten vermijden. Ik bied onze stemmen aan zonder prijs", aldus De Wever.

Opvallend, De Wever biedt dus een wisselmeerderheid om die kernuitstap alsnog te vermijden. Een wisselmeerderheid betekent dat sommige partijen van de regering meestemmen met de oppositie (N-VA). Het aanbod is eigenlijk een politieke truc, van een partij buiten de federale regering om die huidige meerderheid uit elkaar te spelen. Van zo'n wisselmeerderheid gebruik maken is erg uitzonderlijk, want het kan voor een ongekende breuk zorgen binnen een regering. En dan is een val niet veraf. Voor de duidelijkheid, de huidige federale regering is paars-groen en bestaat dus uit socialisten, groenen en liberalen en CD&V.

De kernuitstap in 2025 staat wel degelijk in het federaal regeerakkoord. De regering geeft zichzelf wel nog tijd tot volgend jaar om daar definitief over te beslissen. Waarom zegt De Wever dit dan? Volgens de N-VA-voorzitter zijn er meerderheidspartijen bereid om de kerncentrales langer open te houden. 

"Tijdens de federale regeringsonderhandelingen met de bubbel van 5 bespraken we om de kerncentrales open te houden. Drie seconden later hadden we een akkoord", zegt De Wever, over de onderhandelingen van zijn partij met de socialisten en christen-democraten, die voor de duidelijkheid nooit tot een regering hebben geleid. "Het was de gemakkelijkste onderhandeling die ik ooit heb gevoerd."

"Men wordt meegesleurd door de Groenen in de afgrond", gaat De Wever verder. "Ik denk dat de andere partijen van hun stoel gevallen zijn door de handigheid van Tinne Van der Straeten die dat dossier zeer goed kent, om heel snel te manoeuvreren. Maar dit is totaal onverantwoord, en men weet dat", aldus de N-VA-voorzitter.

Bekijk hier het gesprek met Bart De Wever in "De ochtend" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Nee, dank u

De SP.A gaat alvast niet in op het aanbod tot wisselmeerderheid van De Wever en CD&V wijst het uitdrukkelijk af. De partij benadrukt dat de kernuitstap in het regeerakkoord staat. "Ik begrijp de bezorgdheid van De Wever. Maar het regeerakkoord voorziet enkel de herbevestiging van de kernuitstap. Dat was al beslist beleid. En het akkoord voorziet ook, en dat is belangrijk voor ons, in november 2021 een evaluatiemoment rond de bevoorradingszekerheid en de impact op de prijzen. In die zin willen we ons houden aan dat regeerakkoord", zegt Coens.  

De voorzitter bevestigt wel dat tijdens de federale regeringsonderhandelingen met de bubbel van 5 er een plan was om enkele kerncentrales open te houden. "Het klopt dat we toen de gedachte hadden dat we er wellicht twee zouden moeten openhouden, omdat we niet zeker waren van de bevoorradingszekerheid en de energieprijzen. Vandaar ook dat geplande evaluatierapport nu", zegt Coens. 

Laaiend enthousiast op dat aanbod tot wisselmeerderheid reageert de voorzitter dus niet, al is hij niet boos. "Helemaal niet, ik zie geen reden om boos te zijn over het aanduiden van enkele zaken die hij wil. Maar wij gaan consequent kijken of de bevoorradingszekerheid en de prijzen kunnen gegarandeerd worden in november 2021. Indien niet zullen we het vroegere besliste beleid bijsturen", aldus Coens.

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) verwijst in een tweet intussen naar het regeerakkoord als routekaart.

In een persmededeling sluit Groen-voorzitter Meyrem Almaci zich daarbij aan. "Het federale regeerakkoord kiest voor duidelijkheid, betaalbaarheid en zekerheid. De sluiting van de kerncentrales maakt de weg vrij voor de noodzakelijke versnelling van hernieuwbare energie. Elke studie geeft aan dat dit de te volgen weg is. Het probleem uitstellen, is niet ernstig. Na 17 jaar talmen is het nu tijd om vooruit te gaan." 

Laat Vlaanderen voor eigen deur vegen

Meyrem Almaci

Groen wijst op de "enorme verantwoordelijkheid" van de Vlaamse regering onder leiding van de N-VA. "Vlaanderen heeft een enorme achterstand wat betreft zijn energie- en klimaatdoelstellingen. Het aandeel energie uit wind en zon moet echt naar omhoog. Bovendien heeft Vlaanderen de exclusieve bevoegdheid om maatregelen te nemen voor energiebesparing, essentieel voor een goed energiebeleid. Het tekort dat Vlaanderen nu heeft, moet een impuls zijn om het samen beter te doen, niet om anderen de les te spellen. Tijd om voor eigen deur te vegen dus", zo luidt het bij Groen.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen