Direct naar artikelinhoud
Coronavaccin

Pfizer: ‘Droomscenario van vaccin voor kerst wordt steeds waarschijnlijker’

Pfizer: ‘Droomscenario van vaccin voor kerst wordt steeds waarschijnlijker’
Beeld REUTERS

Het wordt steeds waarschijnlijker dat we voor kerst al een vaccin tegen het coronavirus zullen hebben in Europa. Dat heeft de directeur van farmabedrijf Pfizer in Nederland gezegd in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur op de Nederlandse openbare omroep. Marc Kaptein sprak over ‘een droomscenario’ dat werkelijkheid kan worden.

Pfizer ontwikkelt samen met het Duitse biotechnologiebedrijf BioNtech een vaccin, waar Europa en België op ingetekend hebben. Deze week raakte bekend dat het voor 95 procent doeltreffend zou zijn. België zou 5 miljoen dosissen krijgen. Daarmee kunnen 2,5 miljoen mensen gevaccineerd worden (er zijn twee dosissen nodig).

Vrijdag dienden Pfizer en BioNtech een verzoek in bij het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA) voor een versnelde goedkeuring van hun vaccin. Zo kan het vervroegd op de Amerikaanse markt komen. Het is de eerste aanvraag ter goedkeuring van een coronavaccin in de Verenigde Staten. 

Nog dit jaar

Het is niet duidelijk hoelang de FDA erover zal doen om het vaccin goed te keuren, maar BioNTech-topman Ugur Sahin zei eerder al dat hij hoopt dat de eerste vaccins nog dit jaar geleverd kunnen worden.

Dezelfde onderzoeksresultaten werden ook ingediend bij het Europees Medicijnen Agentschap (EMA), volgens Pfizer-topman Marc Kaptein. “Het EMA zal nu bekijken of het vaccin wat betreft effectiviteit, werkzaamheid en veiligheid goed genoeg is om het toe te laten op de markt”, zegt hij.

Lees ook:

‘Een geluk dat Pfizer in Puurs zit’: wat moet er nu gebeuren vooraleer alle Belgen vaccin kunnen krijgen?

Droomscenario

Volgens Kaptein heeft Pfizer geprobeerd om het vaccin met een ambitieus plan nog voor Kerstmis klaar te krijgen. “Dat was altijd een ambitie, een droomscenario. Dat meest optimale scenario - dat we als minder waarschijnlijk beschouwden - begint nu steeds waarschijnlijker te worden. Dat is goed nieuws.”

De twee bedrijven verwachten dit jaar nog tot 50 miljoen dosissen te kunnen produceren, en tot 1,3 miljard tegen eind volgend jaar. Het vaccin wordt onder meer geproduceerd in de fabriek van Pfizer in Puurs.