Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Trump lijdt nieuwe juridische nederlaag in strijd om verkiezingsuitslag: rechter in Pennsylvania verwerpt fraudeklacht

In de VS veegt een rechter in strijdstaat Pennsylvania de klachten over fraude tijdens de presidentsverkiezingen van tafel. De uitslag blijft er wat hij is, in het voordeel van de pas verkozen president Joe Biden. 

Volgens rechter Matthew Brann konden de advocaten van de Trump-campagne niet met bewijzen staven dat er sprake was van fraude bij de door Joe Biden gewonnen Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij heeft het over speculatieve beschuldigingen. Volgens de rechter zag het dossier van de advocaten van president Trump er uit "als het monster van Frankenstein. Allemaal beweringen en beschuldigingen aaneengenaaid maar zonder inhoud". 

De klacht van het team van Trump werd verworpen. De beslissing van de rechtbank betekent volgens Amerikaanse media weer een verlies voor het kamp van president Trump. Die had gehoopt in Pennsylvania gehoor te vinden bij de rechtbank. De Democraat Joe Biden haalde de meeste stemmen in de staat. 

Wel hertelling in strijdstaat Georgia

In de staat Georgia hebben de advocaten van Trump formeel een nieuwe hertelling gevraagd. Die komt er ook. De uitslag in Georgia is heel erg nipt. Het verschil tussen president Trump en de pas verkozen president Biden is amper een kwart procent. De lokale kieswet zegt dat verliezer een hertelling kan vragen als het verschil kleiner is dan een halve procent. 

Republikein Brad Raffensperger: "alles is correct verlopen"
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Daar staat tegenover dat Brad Raffensperger, een top-Republikein uit Georgia -uit de partij van president Trump dus- al heeft gezegd dat hij er alle vertrouwen in heeft dat de stemming in Georgia correct en eerlijk is verlopen. "Al is het maar omdat de lokale kieswet automatisch controles voorziet als de uitslag nipt is." Uit die eerste controles bleek dat alles correct is verlopen. 

Biden ruim aan de leiding met 306 kiesmannen

Zoals het er nu naaruit ziet zal de pas verkozen president Joe Biden 306 kiesmannen hebben, terwijl president Trump op 232 blijft steken.  Wie er 270 haalt, wint de verkiezingen. 

Daarom is Joe Biden door de internationale media uitgeroepen tot verkozen president. Hij zal wel pas in januari formeel de eed afleggen. De kans dat president Trump de overwinning via de rechtszaal zou binnenhalen is intussen zeer klein geworden. 

Sociale mediakanalen Twitter en Facebook hebben laten weten dat ze de officiële accounts van de Amerikaanse president na de eedaflegging zullen overdragen aan Joe Biden. President Trump behoudt wel zijn eigen erg populaire account op Twitter, maar het account @POTUS gaat dan naar de nieuwe president. 

Meest gelezen