Direct naar artikelinhoud
PolitiekKernuitstap

De Wever hoopte de regering-De Croo uit elkaar te spelen. Maar die geeft geen krimp

De Wever kreeg zelf kritiek over zijn uitspraken over een wisselmeerderheid. De kernuitstap in 2025 is immers helemaal niet nieuw, maar werd samen met N-VA beslist in de regering-Michel.Beeld Photo News

Bart De Wever biedt de regeringspartijen een wisselmeerderheid aan om de kernuitstap tegen te houden. De N-VA-voorzitter hoopt zo de regering-De Croo uit elkaar te spelen. Maar die geeft geen krimp.

Als alles volgens plan gaat, gaan de Belgische kerncentrales tegen 2025 onherroepelijk dicht. Maar die kernuitstap is volgens De Wever een heel slecht idee. Het alternatief is volgens hem vervuilender, duurder en biedt minder zekerheid dat het licht aanblijft. “Dit is zo rampzalig dat we dit te allen prijze moeten vermijden. Ik bied onze stemmen aan zonder prijs,” zo zei de N-VA-voorzitter zaterdag op Radio 1. Hij bood daarmee een uitweg aan regeringspartijen die zich niet in de kernuitstap zouden kunnen vinden.

Zo’n wisselmeerderheid is een klassieke truc van oppositiepartijen om tweespalt te zaaien in de regering, maar heeft zelden succes. Ook nu niet. Buiten een zuinige – en afwijzende – reactie van energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) en CD&V-voorzitter Joachim Coens bleef het opmerkelijk stil binnen de federale coalitie. “Die mededeling was totaal onbelangrijk. De regering is solidair”, wees vicepremier Frank Vandenbroucke (sp.a) het voorstel schamper van de hand in De zevende dag.

Het was integendeel N-VA zelf die kritiek kreeg. De kernuitstap in 2025 is immers helemaal niet nieuw, maar werd samen met N-VA beslist in de regering-Michel. De nieuwe federale ploeg heeft alleen gezegd dat ze die belofte wil herbevestigen in 2021. En alleen als er dan voldoende garantie is dat de stroom niet uitvalt. Bovendien was het uitgerekend de regering-Michel die jaren getalmd heeft om het alternatief voor de kerncentrales in de steigers te zetten. De kritiek van De Wever wordt op die manier ook kritiek op het beleid van zijn eigen partij.

Gevoelige materie

Toch boort de N-VA-voorzitter een teer punt aan. Bij de regeringsonderhandelingen was de kernuitstap lang niet vanzelfsprekend. Volgens De Wever konden partijen als sp.a en CD&V zich wel vinden in het idee om twee kernreactoren langer open te houden. Maar onder druk van de groenen koos de regering-De Croo toch voor een volledige sluiting.

Om de kernuitstap op te vangen moeten dure gascentrales gebouwd worden. Die stoten ook nog eens veel meer CO2 uit, en zijn dus niet zomaar beter voor het milieu. Nochtans past de kernuitstap voor de groenen in een ommezwaai naar klimaatneutraliteit. Van der Straeten vergeleek het vorige week nog met een verbouwing: “Je zit in het stof om nadien blij te zijn met de inspanning.”

De kernuitstap blijft wellicht politiek gevoelige materie tot wanneer de exit eindelijk voltrokken wordt. Want ook al willen de groenen de kerncentrales nog zo graag dicht, helemaal zeker is dat scenario nog niet. Ze langer openhouden behoort “natuurlijk” tot de mogelijkheden, mocht dat nodig blijken, zo benadrukte premier Alexander De Croo (Open Vld) in De zevende dag.