Direct naar artikelinhoud
Covid-19

Ook zonder infectie bezitten kinderen al antilichamen

Ook zonder infectie bezitten kinderen al antilichamen
Beeld Anthony Statius

Kinderen kunnen al antilichamen hebben tegen Covid-19 zonder daadwerkelijk geïnfecteerd te zijn, stelt een nieuwe studie. Dat zou kunnen verklaren waarom kinderen beter beschermd zijn.

Als reactie op een infectie met een virus maakt ons immuunsysteem antilichamen aan als bescherming tegen een herinfectie. Volgens onderzoekers van het Francis Crick Institute (University College London) zouden sommige mensen, voornamelijk kinderen, al antilichamen in hun bloed hebben die reageren op Sars-Cov-2 zonder dat ze ooit met het virus zijn besmet. Dat schrijven ze in een onderzoek dat vrijdag in vakblad Science is gepubliceerd.

Deze antilichamen zijn waarschijnlijk het resultaat van blootstelling aan andere coronavirussen, die verkoudheid veroorzaken en die structurele overeenkomsten vertonen met Covid-19. Daardoor kan een kruisreactie ontstaan die een gedeeltelijke bescherming biedt.

Volgens de studie bezit gemiddeld 5 procent van de volwassenen deze antilichamen, voor kinderen van 6 tot en met 16 jaar is dat liefst 43 procent.Een groot verschil dus. De onderzoekers onderzochten daarvoor bloedstalen van 48 kinderen en ruim 300 volwassenen die werden afgenomen voor de pandemie, en vergeleken ze met bloedstalen van 170 mensen die sindsdien geïnfecteerd zijn met het nieuwe coronavirus. Dat gebeurde aan de hand van zeer gevoelige antilichaamtests.

“Onze resultaten tonen aan dat kinderen veel meer kans hebben op deze kruisreactieve antilichamen dan volwassenen”, klinkt het bij de onderzoekers. “Er is meer onderzoek nodig om te begrijpen waarom dit zo is, maar het kan te maken hebben met het feit dat kinderen vaker worden blootgesteld aan andere coronavirussen.” Ongeveer één op de vijf verkoudheden die kinderen treffen, zou veroorzaakt worden door een virus uit dezelfde familie als Sars-Cov-2.

De resultaten zouden kunnen helpen verklaren waarom kinderen minder snel ernstig ziek worden bij een infectie met het coronavirus. Een concreet bewijs daarvoor is deze studie echter niet, beklemtonen de onderzoekers. Ook niet voor de lagere besmettingsgraad onder jonge kinderen. “En het is niet zo dat mensen die onlangs verkouden zijn geweest, zouden kunnen denken dat ze immuun zijn voor Covid-19”, klinkt het verder.