Wat moet je doen als een hond je achterna zit?

Het voorval met Dribbel, het hondje dat werd doodgestoken door een jogger, roept de vraag op: wat moet je wél doen als een hond je achterna zit?

Een hond heeft soms een onweerstaanbare drang om te rennen naar een jogger of fietser. Daar is weinig aan te doen, zegt hondengedragstherapeute Anouk Covents. “Vaak is het een reactie van de hond op een beweging. Het beste wat je dan kan doen, is stilstaan. Dan is de beweging die hen triggert weg en stoppen ze zelf ook.”

Het kan de honden wel afgeleerd worden om dat te doen, voegt ze eraan toe. “Bovendien moeten ze ook aan de leiband, zodat je er controle over houdt. Maar het zit in de genen van die dieren. Vaak zijn het honden die zijn gekweekt om te hoeden. Als ze dan merken dat er iets beweegt , zijn ze geneigd om die op andere gedachten te brengen en weer naar de groep te drijven. Daarbij kunnen ze zelfs lichtjes bijten, want dat is wat honden doen: een klein beetje in de enkels van het kuddedier bijten, dat dan terug naar de kudde gaat.” (frp)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen