Direct naar artikelinhoud
CoronaVaccinatie

België vergadert terwijl buurlanden druk vaccinatiecentra bouwen: ‘We zijn een ingewikkeld land’

Een Amerikaanse testpersoon krijgt een vaccin tegen corona toegediend in Florida. De VS willen volgende maand al starten met de eerste inentingen. In België is nog geen timing vastgelegd.Beeld AFP

In Duitsland weten ze al in welke grote zalen ze honderd mensen per uur willen laten vaccineren, in Nederland kochten ze al 25 miljoen veiligheidsnaalden aan en in België … is de oprichting van een taskforce over de uitrol van het vaccin klaar. Toch hoeven we ons geen zorgen te maken, zeggen zowel taskforcevoorzitter Dirk Ramaekers als volksgezondheidsminister Frank Vandenbroucke (sp.a).

Vijfduizend man woont er in de Duitse gemeente Giebelstadt, ergens halfweg tussen Frankfurt en Neurenberg. De lokale luchthaven deed er tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst als geheime basis. Na de oorlog was ‘Flugplatz Giebelstadt’ ruim een halve eeuw in Amerikaanse handen, vooraleer het de bescheiden zakenluchthaven werd die het vandaag is. 

In een destijds door de Amerikanen gebouwde hangar komt binnen uiterlijk vier weken een inentingscentrum, waar ieder uur honderd mensen een coronavaccin zullen kunnen krijgen. “Daar komen de ingang en de check-in, ginder de vaccinatiestraten en wat verder vindt de nazorg plaats. Allemaal eenrichtingsverkeer.” Een lokale bestuurder toont voor een tv-camera hoe alles eruit zal zien. Op andere plekken in Duitsland zijn ze al even hard vaccinatiecentra aan het bouwen. Voor 15 december moet alles klaar zijn.

In Frankrijk en Nederland staan ze zo ver nog niet, maar hebben de overheden wel al plannen bekendgemaakt over hoe de vaccinatie zal verlopen. Onze noorderburen hebben ook al 25 miljoen veiligheidsnaalden aangekocht, net als speciale supervriezers om het vaccin van Pfizer bij -70 graden te kunnen bewaren.

‘Wedden?’

In ons land is er van al die dingen nog geen sprake. Het enige dat we weten is dat we ons verzekerd hebben van 25 miljoen vaccins van vier verschillende producenten en dat zorgpersoneel, ouderen en kwetsbaren als eersten een gratis prikje zullen krijgen. Over alle andere dingen buigt een taskforce van 27 personen zich momenteel. Aan het hoofd staan Dirk Ramaekers, medisch directeur van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis, en Yvon Englert, gewezen ULB-rector. Andere bekende namen zijn onder meer vaccinoloog Pierre Van Damme, coronacommissaris Pedro Facon, contacttracingbaas Karine Moykens en epidemioloog Yves Van Laethem.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke: ‘Tegen het moment dat het vaccin in ons land is, zullen we alles georganiseerd hebben.’Beeld Photo News

“Wij hebben zo’n taskforce opgericht omdat we zo’n ingewikkeld land zijn. Die taskforce is aan het vergaderen en ik heb daar een redelijk goed oog in”, vertelde minister Vandenbroucke daar gisteren over in De zevende dag. Volgens hem komt alles goed. “Ik wil met jullie een weddenschap aangaan”, zei hij tegen presentatoren Lisbeth Imbo en Lieven Verstraete. “Tegen het moment dat het vaccin in ons land is, zullen we alles georganiseerd hebben. Als het niet lukt, moet u op mij schieten.”

Ook professor Dirk Ramaekers, die de taskforce voorzit, maakt zich sterk dat ons land op tijd klaar zal zijn. “De taskforce is hard aan het werk. Het federale niveau en de gemeenschappen hadden al verschillende scenario’s en ideeën uitgewerkt, waarmee we nu binnen de taskforce aan de slag zijn gegaan. Ik denk dat we eind deze week het eerste ontwerp van een strategie kunnen afkloppen. Over de inhoud daarvan wil ik nog geen hypotheses de wereld insturen, want als er een strategie klaar is, moet die eerst nog politiek worden goedgekeurd.”

Gezond verstand

Wat wel al afgeklopt is, is dat het vaccin vrijblijvend zal zijn. Er komt geen verplichting, hoewel er in de medische wereld ook dit weekend weer stemmen opgingen om dat wel te doen. “We rekenen op het gezond verstand van de mensen, op hun solidariteit en hun liefde voor elkaar. Als je door je te laten vaccineren andere mensen kunt beschermen, waarom zou je het dan niet doen?”, aldus Vandenbroucke.

De eersten die het vaccin zullen krijgen, zijn medewerkers uit de zorgsector. Daarna is het aan de 65-plussers en risicogroepen. Volgens het kabinet van de premier samen goed voor zo’n 20 procent van de bevolking. De Croo pleitte gisteren wel voor voorzichtigheid. “Het is niet omdat de eerste dosissen eind december binnenkomen, dat binnen een maand iedereen gevaccineerd zal zijn. We gaan ervan uit dat het grootste volume vaccins in het tweede en derde kwartaal van het jaar zullen arriveren (van april tot en met september; red.). We gaan nog een relatief lange periode tegemoet waarin we bijzonder voorzichtig zullen moeten blijven. We gaan dus nog niet snel terug naar het normale, maar we zullen er wel snel in slagen om de meest kwetsbaren te beschermen.”