Direct naar artikelinhoud
ETA

ETA-verdachte die als kokkin in Gent werkte is uitgeleverd aan Spanje

ETA-verdachte die als kokkin in Gent werkte is uitgeleverd aan Spanje
Beeld AFP

Maria Natividad Jauregui Espina, een voormalig lid van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, die wordt verdacht van de moord op een Spaanse legerkolonel in 1981, is gisteren door België uitgeleverd aan Spanje. De vrouw verbleef sinds 2003 in ons land.

, en

Volgens een mededeling van de Spaanse politie is Jauregui Espina intussen aangekomen in Spanje, geëscorteerd door Spaanse agenten.

De vrouw woonde al zo’n 17 jaar in Gent, en werkte er als kokkin. In 2013 werd ze in Gent opgepakt, op basis van een Europees aanhoudingsbevel dat Spanje in 2004 tegen haar had uitgeschreven. 

Het Spaanse gerecht wou haar onder meer vervolgen voor de moord op luitenant-kolonel Ramón Romeo, die in 1981 in Bilbao gedood werd door het ‘Vizcaya-commando’. Dat zou deel uitgemaakt hebben van de ETA. Jauregui Espina zou volgens de Spaanse autoriteiten minstens vanaf 1978 lid geweest zijn van de ETA en behoord hebben tot het moordcommando.

Het Hof van Cassatie besliste dinsdag dat de vrouw uitgeleverd moet worden aan Spanje. De voorbije jaren werd de uitlevering tot twee keer toe geweigerd door de kamer van inbeschuldigingstelling.