Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Vanaf 30 november opnieuw essentiële practica en beperkte campusmomenten in hoger onderwijs

Vanaf 30 november opnieuw essentiële practica en beperkte campusmomenten in hoger onderwijs
Beeld Wannes Nimmegeers

Eind oktober ging het hoger onderwijs over op ‘code zwart’: behalve voor enkele zorgopleidingen was elke activiteit op de campus verboden. Vanaf volgende maandag wordt die houding versoepeld.

Vanaf 30 november zullen essentiële practica terug mogen doorgaan. Dat laat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) weten. Het is aan de universiteiten en hogescholen zelf om te bepalen welke practica essentieel zijn. Daarnaast zullen er terug beperkte campusmomenten mogelijk zijn, met voorrang voor eerstejaarsstudenten. Zo kunnen hogescholen en universiteiten via zogenaamde ‘boostersessies’ studenten in versneld tempo klaarstomen voor hun (eerste) examens. Die examens zullen volgens dezelfde regels plaatsvinden als in juli.

Ten slotte mogen er ook stille studeerplekken georganiseerd worden op de campussen. Maar niet voor alle studenten: Weyts wil op die manier vooral de kwetsbare studenten bereiken die nood hebben aan zo’n studeerplek, bijvoorbeeld omdat ze thuis niet goed kunnen werken. De Vlaamse regering voorziet voor hen ook 1.000 laptops.

De minister stelde samen met virologen, universiteiten (VLIR), hogescholen (VLHORA) en de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) een kader op voor al die activiteiten. Voor de duidelijkheid: afstandsonderwijs waarbij maximaal 10 procent van de zaken op de campus normaal mogen doorgaan, blijft de norm.

“Veiligheid blijft voorop staan, maar we moeten ook onderwijs kunnen verstrekken”, zegt Weyts. “Voor sommige opleidingen is dat nu eenmaal onmogelijk zonder practica. Daarnaast laten we heel beperkt ruimte voor campusactiviteiten, vooral dan voor de kwetsbare studenten en de eerstejaars. Dat zijn ook de studenten die in dit vreemde jaar extra onzeker en angstig zijn voor de blok- en de examenperiode die er aan komt. Corona is voor niemand evident, maar sommige studenten missen echt ondersteuning”.