Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Eerst zorgpersoneel, dan 65-plussers en zieken: 2,3 miljoen mensen krijgen voorrang bij vaccinatie

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en premier Alexander De Croo tijdens een bezoek aan het UZA.Beeld Photo News

De eerste coronavaccins in ons land zullen worden toegediend aan het zorgpersoneel. Nadien krijgen landgenoten ouder dan 65 en mensen met een aandoening, zoals suikerziekte of nierziekte, voorrang. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open Vld).

“Die drie groepen samen maken zo’n twintig procent van de bevolking uit (2,3 miljoen Belgen; red.)", aldus de premier. “Door hen als eersten te beschermen kunnen we vermijden dat de druk op ziekenhuizen te groot wordt, wanneer het virus opnieuw meer zou circuleren, want het zijn net die kwetsbaren die het snelst in het ziekenhuis belanden.” Jonge gezonde Belgen zullen nog enkele maanden langer geduld moeten hebben. 

“We gaan ervan uit dat het grootste volume van de vaccins in het tweede en derde kwartaal van volgend jaar komt”, (van april tot en met september; red.) zegt De Croo. “We gaan dus nog een relatief lange periode tegemoet waarin we bijzonder voorzichtig moeten blijven: het is niet omdat de eerste dosissen eind december binnenkomen, dat binnen een maand iedereen gevaccineerd zal zijn. We gaan dus nog niet snel terug naar het normale, maar we zullen er wel snel in slagen om de meest kwetsbaren te beschermen.”

Taskforce

Terwijl Duitsland al weet in welke grote zalen ze honderd mensen per uur willen laten vaccineren en Nederland al 25 miljoen veiligheidsnaalden aangekocht heeft, is in ons land enkel de oprichting van een taskforce over de uitrol van het vaccin klaar. Toch moeten we ons geen zorgen maken, zeggen zowel taskforcevoorzitter Dirk Ramaekers als volksgezondheidminister Frank Vandenbroucke (sp.a).

Aan het hoofd van de taskforce staan Dirk Ramaekers, medisch directeur van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis, en Yvon Englert, gewezen ULB-rector. Andere bekende namen zijn onder meer vaccinoloog Pierre Van Damme, coronacommissaris Pedro Facon, contacttracing-baas Karine Moykens en epidemioloog Yves Van Laethem.

“Wij hebben zo’n taskforce opgericht omdat we zo’n ingewikkeld land zijn. Die taskforce is aan het vergaderen en ik heb daar een redelijk goed oog in”, zei minister Vandenbroucke daar gisteren in De Zevende Dag over. Volgens hem komt alles goed. “Ik wil met jullie een weddenschap aangaan”, zei hij tegen presentatoren Lisbeth Imbo en Lieven Verstraete. “Tegen het moment dat het vaccin in ons land is, zullen we alles georganiseerd hebben. Als het niet lukt, moet u op mij schieten.”

Vandenbroucke is er zeker van dat tegen de tijd dat het vaccin in ons land is, de regering alles geregeld zal hebben voor een soepel vaccinatieproces.Beeld Photo News

Ook professor Ramaekers, die de taskforce voorzit, maakt zich sterk dat ons land op tijd klaar zal zijn. “Niemand hoeft zich zorgen te maken over het feit dat ons land te laat klaar zal zijn. De taskforce is hard aan het werk. Het federale niveau en de gemeenschappen hadden al verschillende scenario’s en ideeën uitgewerkt, waarmee we nu binnen de taskforce aan de slag zijn gegaan. Ik denk dat we eind deze week het eerste ontwerp van een strategie kunnen afkloppen. Over de inhoud daarvan wil ik nog geen hypotheses de wereld insturen, want als er een strategie klaar is, moet die eerst nog politiek worden goedgekeurd.”

Vaccin vrijblijvend

Wat wel al afgeklopt is, is dat het vaccin vrijblijvend zal zijn. Er komt geen verplichting, hoewel er in de medische wereld ook dit weekend weer stemmen opgingen om dat wel te doen. “We rekenen op het gezond verstand van de mensen, op hun solidariteit en hun liefde voor elkaar", zegt Vandenbroucke. “Als je door je te laten vaccineren andere mensen kunt beschermen, waarom zou je het dan niet doen?”