Steven Van Gucht: “De weg blijft lang, en zal niet zonder hindernissen zijn”

Het aantal coronabesmettingen in België blijft afnemen, maar die daling is minder uitgesproken dan in de eerste helft van november. “Dit toont ons dat de weg nog lang blijft en niet zonder hindernissen zal zijn”, zei viroloog Steven Van Gucht maandag tijdens de persconferentie van Sciensano en het Crisiscentrum.

jvh
Bron: BELGA

Tussen 13 en 19 november raakten in ons land elke dag gemiddeld 3.672 mensen besmet met het coronavirus. Dat is een daling met 28 procent in vergelijking met een week eerder. “De piek van de tweede golf ligt nu een tweetal weken achter ons”, aldus Van Gucht. “Alle indicatoren wijzen in positieve richting: we zien zowel op het vlak van besmettingen, ziekenhuisopnames als overlijdens een daling.”

“Maar we zien ook dat het aantal besmettingen minder snel daalt dan in de eerste helft van november.” Die daling bedroeg in de eerste helft van november nog 50 procent op weekbasis, benadrukt Van Gucht. “De weg blijft dus lang, en niet zonder hindernissen.”

De daling van het aantal nieuwe besmettingen is minder uitgesproken bij de tachtigplussers. “En we zien ook dat het aantal nieuwe besmettingen bij kinderen en tieners niet meer verder lijkt te dalen”, aldus Van Gucht. “Dat heeft niets te maken met de heropening van de scholen, want daarvoor is het nog veel te vroeg. Dat gaan we de komende dagen wel nauwgezet verder opvolgen.”

“Het is wel goed om te zien dat we het op Europees vlak een stuk beter doen qua aantal besmettingen. We staan nu op de 18de plaats van de 31 in Europa, tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Als de huidige trend aanhoudt, zullen we tegen het einde van het jaar rond de 500 nieuwe gevallen per dag detecteren.”

Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft intussen dalen. Afgelopen week werden er gemiddeld 304 patiënten per dag in het ziekenhuis opgenomen, wat een daling is met 34 procent ten opzichte van de zeven dagen ervoor. Er liggen nog 5.024 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis, van wie 1.194 op intensieve zorgen. In de periode van 13 tot 19 november stierven dagelijks gemiddeld 170 mensen aan het virus, een daling met 15 procent op weekbasis.

“Wacht niet op koorts om alarm te slaan”

Mensen die symptomen vertonen van COVID-19, denken vaak nog onterecht dat ze hun huisarts pas moeten verwittigen wanneer ze koorts hebben. Van Gucht roept dan ookop om al sneller contact op te nemen met een dokter. “We hebben vernomen van een aantal huisartsen dat mensen soms onterecht denken dat ze moeten wachten op koorts om alarm te slaan en de dokter te verwittigen”, zegt Van Gucht. Maar hoewel koorts wel degelijk een symptoom van Covid-19 kan zijn, krijgen niet alle coronapatiënten daarmee te maken. Minder dan de helft van de mensen met COVID-19 ontwikkelt koorts, klinkt het.

Bij symptomen als droge aanhoudende hoest, kortademigheid, plots verlies van reuk en smaak of typische klachten van verkoudheid en griep wordt daarom aangeraden om thuis te blijven en de huisarts te contacteren. “Wacht niet op het optreden van koorts vooraleer alarm te slaan”, besluit Van Gucht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen