Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Coronavaccin van Oxford en AstraZeneca is voor 70 procent effectief

Coronavaccin van Oxford en AstraZeneca is voor 70 procent effectief
Beeld AFP

Het vaccin dat ontwikkeld wordt door de universiteit van Oxford en AstraZeneca zorgt er bij 70 procent van de mensen voor dat ze geen Covid-symptomen ontwikkelen. Dat blijkt uit een grootschalige teststudie.

De Britse openbare omroep BBC noemt dat cijfer ‘zowel een triomf als een ontgoocheling’, nadat eerder bekend werd dat de vaccins van Pfizer en Moderna zo’n 95 procent effectief bleken te zijn.

Daartegenover staat dat het Oxford-vaccin goedkoper is en makkelijker te vervoeren en op te slaan valt dat de vaccins van de concurrentie. Daardoor zal het een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de pandemie, stelt BBC nog.

De resultaten werden bekendgemaakt na onderzoek bij meer dan 20.000 vrijwilligers uit het Verenigd Koninkrijk en Brazilië.  De testpersonen werden in twee groepen verdeeld. Een groep kreeg een halve dosis van het middel, AZD1222, en minstens een maand later volgde een volledige dosis. In die groep bleek het vaccin voor 90 procent doeltreffend. In de tweede groep werden twee volledige dosissen gegeven, met zeker een maand tussen. Op die manier werd er een doeltreffendheid van 62 procent bereikt. Gecombineerd geeft dat een efficiëntie van 70 procent. Niemand die het vaccin kreeg, werd zwaar ziek of moest in het ziekenhuis opgenomen worden.

In de komende weken doorloopt het vaccin de procedures ter goedkeuring. Als die geen problemen opleveren, kan een eerste vaccinatiecampagne van start gaan.

Al in de zomer onderhandelde de Europese Commissie een contract voor de aankoop van het vaccin van AstraZeneca. Ons land heeft zich toen aangesloten bij die Europese aankoopplannen. Die worden wel pas definitief als het vaccin een Europese vergunning verkregen heeft. Vorige week werd beslist dat België ook intekent op het vaccin van Pfizer en BioNTech, en eerder werd al de beslissing genomen om ook aan te sluiten bij een eventuele aankoop van het vaccin van Johnson & Johnson.