Direct naar artikelinhoud
SocialistenUpdate

Na demarche sp.a-voorzitter Rousseau: Kunstencentrum Vooruit kiest voor nieuwe naam

Kunstencentrum Vooruit heeft zijn naam tijdelijk veranderd in Kolruit uit protest tegen de naamsverandering van de politieke partij sp.a naar VOORUITBeeld Wouter Van Vooren

Kunstencentrum Vooruit kiest voor een nieuwe naam en laat daarmee het geschil met de politieke partij sp.a achter zich. Sp.a maakte begin september bekend dat ze de naam Vooruit wil gebruiken voor haar nieuwe beweging. Een naamsverandering is volgens algemeen coördinator Franky Devos de enige oplossing voor het aanslepende conflict met de politieke partij.

Toen sp.a-voorzitter Conner Rousseau begin september liet weten dat zijn partij in de toekomst als Vooruit door het leven zou gaan, sloeg dat bij het gelijknamige cultuurhuis in als een bom. “We zijn een groot huis”, vertelt Devos. “Waar heel veel volk over de vloer komt. Van alle mogelijke strekkingen. Die moeten zich hier allemaal welkom voelen. Wanneer je een naam deelt met een politieke partij, dan lukt dat niet meer.”

Na de aankondiging van Rousseau volgden een reeks bemiddelingsgesprekken maar die leverden geen oplossing op. Devos: “De partij bleef bij haar nieuwe naam en wij wilden absoluut niet met eenzelfde naam als een politieke partij door het leven te gaan.”

Want nu heeft de naam Vooruit nog geen partijpolitieke lading, maar wanneer sp.a volgend jaar zijn naamsverandering doorvoert zal dat snel veranderen, voorspelt Devos. “En dat vormt een gigantisch probleem voor heel onze werking. Je dreigt niet alleen een deel van je publiek te verliezen, ook artiesten zullen huiverig staan tegenover die partijpolitieke connotatie. We zijn voor onze werking bovendien voor een stuk afhankelijk van inkomsten uit zaalverhuur aan private partners. Nu al krijgen we vragen van sommige bedrijven die hun evenement liever niet in een locatie organiseren die aan een politieke partij is gelinkt.”

In een juridische strijd hadden ze bij Vooruit geen zin. Devos: “Dat dreigde een lang gevecht te worden. Bovendien kom je dan in een conflict tussen politiek en cultuur terecht. Daar wordt niemand beter van.”

En dus wordt het een nieuwe naam. Hoe die zal klinken, wordt de komende weken bepaald. In verschillende panels mogen medewerkers, artiesten en bezoekers hun mening geven. Ook het brede publiek krijgt inspraak via de verschillende socialemediakanalen van het cultuurhuis. Bedoeling is om de nieuwe naam eind februari van volgend jaar bekend te maken. In afwachting gaat Vooruit de komende weken als Voo?uit door het leven.

Het laten vallen van de naam Vooruit heeft wel een prijs. Alle naamsbekendheid die het kunstencentrum de voorbije jaren opbouwde, in binnen- en buitenland, valt in één klap weg. “Natuurlijk is dat jammer”, zegt Devos. “Maar het communicatieplan om dat te counteren ligt al klaar. Er worden hier jaarlijks 620 activiteiten georganiseerd, dat betekent dat heel veel mensen met ons in contact komen. Ik ben ervan overtuigd dat onze nieuwe naam snel ingeburgerd zal raken.”

Helemaal verdwijnen doet de oude naam sowieso niet. De iconische letters op de gevel blijven gewoon staan. “Ons gebouw is een beschermd monument”, legt Devos uit. “Ook al mochten we dat willen – wat voor alle duidelijkheid niet zo is – de naam op onze gevel kan niet weg.”