Kunstencentrum Vooruit verandert naam na commotie met SP.A

 ©  MH Michiel Hendryckx

Het kunstencentrum Vooruit in Gent zal eind februari 2021 een nieuwe naam bekendmaken. In september maakte de politieke partij SP.A bekend dat het de naam Vooruit zal gebruiken.

Maar een naam delen met een politieke partij vindt het kunstencentrum ‘onwerkbaar’.

Marie Garré, Filip Tielens

Er liepen de voorbije weken bemiddelingsgesprekken tussen het kunstencentrum en SP.A om het conflict uit te klaren, klinkt het bij beide organisaties. Maar die draaiden uit op een patstelling, aldus Franky Devos, algemeen coördinator van het kunstencentrum. ‘SP.A hield vast aan Vooruit als hun nieuwe naam, terwijl het voor ons niet werkbaar is dat een politieke partij dezelfde naam draagt. We willen de regie over onze naam en reputatie in eigen handen houden, en dat is moeilijk als twee organisaties spreken uit één naam.’ Zowel voor publiek, sponsors, zaalhuurders als artiesten zou die naamsverwarring nadelig zijn, vindt Devos. ‘Het is alsof je zegt: vanavond speelt de nieuwe voorstelling van Lisbeth Gruwez in zaal CD&V.’

Dat het kunstencentrum hiermee het onderspit delft, ontkent Devos niet. ‘We hebben nooit onder stoelen of banken gestoken dat we het er lastig mee hadden toen SP.A hun naamsverandering aankondigde. Vooruit is en blijft een ongelooflijk sterk begrip. Gedwongen worden om je naam te veranderen, is niet plezant. Dit conflict had voorkomen kunnen worden, als SP.A vroeger met ons had overlegd.’

Volgens de SP.A waren er voor hun bekendmaking wel al gesprekken met het kunstencentrum. Ook nadien verliepen de gesprekken in een constructieve sfeer, klinkt het bij de partij. ‘Voor ons kon Vooruit hun naam houden, maar we respecteren en begrijpen hun keuze om van naam te veranderen. Het is voor hen ook een uniek moment om zich te profileren onder een nieuwe naam.’ Of er financiele afspraken zijn gemaakt tussen beide partijen? ‘Over onze overeenkomst kan ik niets zeggen’, aldus Devos.

‘Voo?uit’

Het kunstencentrum gaat nu dus op zoek naar een nieuwe naam. Over een maand lanceert het een campagne waarbij iedereen voorstellen kan doen. In februari volgt een shortlist waarop het publiek kan stemmen. De nieuwe naam wordt bekendgemaakt op 26 februari. ‘Het moet een naam worden die ons de komende 50 jaar - ook internationaal - op de markt kan zetten en waar ook jongeren achterstaan’, aldus Devos. Tot het zover is, noemt het kunstencentrum zich enigszins ludiek Voo?uit, met vraagteken.

‘De naamsverandering is een uniek moment in de geschiedenis van het kunstencentrum’, zegt Paul Teerlinck, voorzitter van de raad van bestuur, daarover. ‘In 1982 redden jonge Gentenaars het bouwvallige gebouw van de socialistische coöperatie Vooruit van de sloop. De voorbije 38 jaar is het door honderden medewerkers en artiesten uitgebouwd tot een van de meest vooraanstaande kunstinstellingen van Europa. Deze artistieke werking staat los van de partijpolitieke geschiedenis van het gebouw, al zijn een sterk sociaal en ecologisch engagement belangrijke bouwstenen voor de identiteit van de Kunstinstelling’, besluit Teerlinck.

SP.A wilde hun naamswijziging en nieuwe huisstijl lanceren met een evenement in december, maar daar stak corona een stokje voor. De partij mikt nu op februari. Er is wel afgesproken dat tussen beide naamswijzigingen twee weken tijd wordt gelaten.

Kolruit

Volgens de Vooruit heeft de organisatie zich in het verleden met succes ontzuild, en kan het de verwarring met een politieke partij missen als kiespijn. Om hun standpunt kracht bij te zetten, veranderde de organisatie eind september de naam tijdelijk naar ‘Kolruit’ ‘om verwarring met bestaande merken te vermijden’.

 ©  fvv