© rr

Oosterweel opnieuw zwaar onder druk door vernietigend rapport Raad van State

Nieuwe adviezen van de auditeurs van de Raad van State zetten heel het Oosterweel-project op losse schroeven. Dat schrijft onze zusterkrant De Standaard. De adviezen bevatten fundamentele kritiek op de manier waarop het milieueffectenrapport (MER) van Oosterweel tot stand kwam.

wd

De belangrijkste kritiek van de auditeurs gaat over het niet onderzoeken van de insleuving van de E17 ter hoogte van Zwijndrecht/Burcht bij de opmaak van het milieueffectenrapport (MER). Die insleuving maakt deel uit van het alternatieve Meccano-tracé dat door stRaten-generaal naar voren werd geschoven.

In 2013 – toen het MER werd opgemaakt – lag dat alternatieve tracé nog steeds op tafel. En dus had het onderzocht moeten worden, zo oordelen de auditeurs, want nu werd het niet ‘gelijk of gelijkwaardig’ behandeld.

Wanneer de Raad van State die redenering van de auditeurs volgt, vervalt het ruimtelijk uitvoeringspan (GRUP) en moet heel de MER-procedure worden overgedaan. Een werk van jaren en een nachtmerrie voor de voorstanders van Oosterweel.

De BAM en de Vlaamse regering kregen de adviezen maandag en zoeken nu in allerijl naar argumenten om die te ontkrachten.

De overige kritieken van de auditeurs zijn eerder vormelijk en baren de Vlaamse regering minder zorgen. Zo volgen de auditeurs de kritiek van de actiegroepen dat de MER-coördinator niet onafhankelijk was. Bovendien werden de MER-richtlijnen voor de inspraakronde enkel digitaal meegegeven, en niet op papier.

Eventueel uitstel voor Oosterweel betekent alleszins ook dat heel het overkappingsscenario van Ringland eveneens op de lange baan wordt geschoven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER