Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Vanaf 30 november komt de campus opnieuw (deels) tot leven

Vanaf 30 november komt de campus opnieuw (deels) tot leven
Beeld Wannes Nimmegeers

Vanaf 30 november zullen essentiële practica en een beperkt aantal campusmomenten weer mogelijk zijn op hogescholen en universiteiten. Daarnaast zullen kwetsbare studenten er mogen studeren.

Eind oktober ging het hoger onderwijs over op ‘code zwart’: behalve voor enkele zorgopleidingen was elke vorm van contactonderwijs verboden. Dat wordt nu zachtjesaan teruggedraaid. Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) stelde samen met virologen, universiteiten (VLIR), hogescholen (VLHORA) en de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) een kader op om te bepalen wat er mogelijk is.

Over het algemeen blijft beperkt afstandsonderwijs de norm. Wel kunnen essentiële practica vanaf 30 november opnieuw plaatsvinden. Het is aan de universiteiten en hogescholen zelf om te bepalen welke dat zijn.

Daarnaast zijn er weer beperkte campusmomenten mogelijk. Daarbij krijgen eerstejaarsstudenten voorrang. Hogescholen en universiteiten kunnen via zogenaamde ‘boostersessies’ studenten in versneld tempo klaarstomen voor hun (eerste) examens.

Ten slotte zullen er ook stille studeerplekken georganiseerd mogen worden op de campussen. Niet voor alle studenten echter: Weyts wil op die manier vooral de kwetsbare studenten bereiken die nood hebben aan zo’n studeerplek, bijvoorbeeld omdat ze thuis niet goed kunnen werken. De Vlaamse regering voorziet voor hen ook 1.000 laptops.

“Veiligheid blijft voorop staan, maar we moeten ook onderwijs kunnen verstrekken”, zegt Weyts. “Daarnaast laten we heel beperkt ruimte voor campusactiviteiten, vooral dan voor de kwetsbare studenten en de eerstejaars. Dat zijn ook de studenten die in dit vreemde jaar extra onzeker en angstig zijn voor de blok- en examenperiode die er aankomt. Corona is voor niemand evident, maar sommige studenten missen echt ondersteuning."