Kunstencentrum Vooruit maakt eind februari 2021 nieuwe naam bekend

Gentse Vooruit laat naam niet los en dringt aan op overleg met partijleiding sp.a © belga

Het Gentse kunstencentrum Vooruit wil eind februari 2021 een nieuwe naam bekendmaken en laat daarmee het geschil met de politieke partij SP.A achter zich. Zo heeft de kunstinstelling maandag gemeld. SP.A maakte begin september bekend dat ze Vooruit wil gebruiken als naam voor haar nieuwe beweging.

Het kunstencentrum wil vanaf heden tijdelijk met de naam ‘Voo?uit’ verder, om in februari een nieuwe naam bekend te maken. Dat de kunstinstelling en een politieke partij dezelfde naam zouden hebben, is onwerkbaar, luidt het in een persbericht. ‘Het ondergraaft de neutraliteit en onafhankelijkheid van het huis, zorgt voor verwarring bij kunstenaars en publiek en bezwaart de relaties met sponsors, overheden, klanten die de zalen huren en de honderden partners die jaarlijks mee inhoud geven aan ons artistieke programma.’

In september maakte SP.A bekend dat het van naam zou veranderen naar Vooruit (gestileerd als VOORUIT), iets waar het Gentse kunstencentrum zich hevig tegen verzette. De beslissing van SP.A zorgde toen voor hoogspanning tussen de Vlaamse socialistische partij en het kunstencentrum. ‘Kunstencentrum Voo?uit is geen waardenvrije organisatie, maar wel een partijpolitiek neutrale plek. Dat willen we zo houden. Van bij de start van het kunstencentrum in 1982 was het voor de honderden vrijwilligers en artiesten duidelijk dat de uitbouw van een internationaal kunstenhuis niet kan onder een partijpolitieke naam’, zegt algemeen coördinator Franky Devos.

Neutraliteit

Er lopen al enkele weken gesprekken over de kwestie. Enkele dagen geleden viel uiteindelijk de beslissing om het geweer van schouder te veranderen. De beslissing om voor een nieuwe naam te kiezen betekent ook het einde van de bemiddelingsgesprekken met de SP.A-leiding. ‘We laten het achter ons’, zegt Voo?uit-woordvoerster Mieke Dumont. Bij het kunstencentrum omschrijven ze de gang van zaken als ‘niet fijn’, en geeft men aan het vooral erg jammer te vinden voor medewerkers en artiesten. ‘Deze keuze zouden we niet gemaakt hebben indien een politieke partij niet had aangekondigd dat zij onder dezelfde naam wilden werken.’ Maar Dumont herhaalt de nood die het kunstencentrum voelt om haar politieke neutraliteit en onafhankelijkheid te vrijwaren.

Het kunstencentrum heeft zich beraden over juridische stappen, maar die zijn niet langer aan de orde. ‘Niemand is gebaat bij een juridisch conflict tussen de kunstensector en de politiek, over welke partij het dan ook gaat.’ Een aanhoudende procedureslag zou de organisatie bovendien geen goed doen. ‘Het zou ervoor zorgen dat je lijnrecht tegenover elkaar komt te staan’, zegt Dumont daarover. ‘En dat mensen zich ongemakkelijk voelen en het idee krijgen dat ze moeten kiezen voor Vooruit of tegen SP.A.’

Bedoeling is om eind februari 2021 de nieuwe naam bekend te maken. De opstelling van de nieuwe naam en de huisstijl op en in het gebouw, en in alle communicatiemiddelen moet tegen eind mei 2021 klaar zijn. Dumont zegt dat het kunstencentrum nog niet heeft beslist hoe de zoektocht naar een nieuwe naam er zal uitzien. ‘De exacte formule moet nog uitgedacht worden’, klinkt het. Maar de directie van het kunstencentrum wil bij de naamsverandering zoveel mogelijk mensen betrekken. Dat zal evenwel moeten gebeuren in het licht van de geldende coronamaatregelen. ‘We gaan hier geen grote congressen rond organiseren’, zegt Voo?uit daarover. Hoe de nieuwe naam onthuld zal worden is voorlopig nog niet beslist. ‘Dat gaan we de komende weken bedenken.’

Opportuun

De Vlaamse socialisten begrijpen de keuze van het kunstencentrum om van naam te veranderen en zien er ook een opportuniteit in.

Bij SP.A wijst men erop dat het kunstencentrum steeds op zijn vrijheid en (politieke) onafhankelijkheid heeft gestaan. ‘Wij respecteren dat uiteraard en begrijpen hun keuze om van naam te veranderen. Het is voor het kunstencentrum ook een uniek moment om samen met zijn breed en divers publiek zijn sterke reputatie opnieuw in de markt te zetten met een nieuwe naam’, luidt het. (Belga)

Partner Content