Hoger onderwijs zet deuren van de campussen op een kier

Het hoger onderwijs kan vanaf 30 november in beperkte mate een aantal campusactiviteiten heropstarten, zoals essentiële practica en campusmomenten.

Het Overlegcomité besloot eind oktober om een ‘code zwart’ af te kondigen voor alle universiteiten en hogescholen. Sindsdien is – behalve voor sommige zorgopleidingen – alleen nog afstandsonderwijs toegelaten in het hoger onderwijs.

Essentiële praktijklessen

Vanaf het einde van deze maand gelden er enkele versoepelingen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft in samenspraak met de virologen, de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR), de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA) en de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) een kader gemaakt voor de praktische organisatie.

Om te beginnen kunnen essentiële praktijklessen opnieuw doorgaan. Voorts kunnen er opnieuw campusmomenten georganiseerd worden, om studenten in versneld tempo klaar te stomen voor hun (eerste) examens. Er is ook ruimte om stille studieplekken in te richten voor een beperkt aantal studenten die hier echt nood aan hebben. Vlaanderen voorziet voor de groep kwetsbare studenten 1.000 laptops.

Examens organiseren

Hogescholen en universiteiten die examens organiseren, moet zich aan dezelfde regels houden als in juni. Dat betekent dat examens mogelijk zijn op de campus, maar dan wel met strikte afstands-, hygiëne en veiligheidsmaatregelen.

Weyts laat in een persbericht weten dat afstandsonderwijs wel de norm blijft. Maximaal 10 procent van de campuscapaciteit mag benut worden. 

‘Veiligheid blijft voorop staan, maar we moeten ook onderwijs kunnen verstrekken’, aldus de minister. ‘Voor sommige opleidingen is dat nu eenmaal onmogelijk zonder practica. Daarnaast laten we heel beperkt ruimte voor campusactiviteiten, vooral dan voor de kwetsbare studenten en de eerstejaars.’

Meer