De zusters-trappistinnen van Brecht breiden een vervolg aan het succesverhaal van de biershampoo en lanceren douchegel, bodylotion en handzeep met Westmalle Dubbel. Deze zijn online te koop, maar ook de abdijwinkel in de Abdijlaan.  ©  Elke Lamens

Trappistinnen brouwen verzorgingslijn op basis van Westmalle Dubbel

Brecht -

De unieke biershampoo die de Brechtse trappistinnen vorig jaar in oktober lanceerden is intussen ook een succes in het buitenland. De weldadige werking van de Westmalse dubbel voor de huid is nu ook beschikbaar in douchegel, bodylotion en handgel.

Elke Lamens

Net als met de biershampoo werden de douchegel, bodylotion en vloeibare handzeep gemaakt met Westmalle Dubbel en volgens een eigen recept van de zusters in de abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth. “We hadden enerzijds al ervaring om Westmalle Dubbel in onze shampoo te verwerken en anderzijds met de ontwikkeling van handzeep en bodylotion met lavendel en aloë vera. Deze twee ervaringen zijn nu in de nieuwe trappistenbierlijn samengebracht”, verduidelijkt abdis zuster Katharina. “Wetenschappelijk onderbouwde studies hebben al aangetoond dat de polyfenolen, mineralen, vitaminen en oligo-elementen in het bier goed zijn voor huid en haar.”

De nieuwe Trappistenbierlijn met shampoo, douchegel, handzeep en bodylotion.  ©  Elke Lamens

De nieuwe producten zijn al beschikbaar in de webshop van de Brechtse trappistinnen. De zusters zetten nu volop in op online verkoop en hopen met deze trappistenbierlijn om wat te recupereren. “Gelukkig houdt het succes van onze biershampoo aan. Die blijft uniek in de wereld en daarvan verkopen we al goed in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Intussen is er al vraag van verder weg, vanuit Zweden en zelfs China. Ook in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is er interesse, maar de moeilijkheid daar is dat ze met andere maten werken dan hier. Hiervoor zullen we onder meer de etikettering moeten aanpassen en vertalen naar het Engels. Daarover wordt nog nagedacht.”

Webshop

De coronacrisis heeft er bij de trappistinnen in de Brechtse Abdijlaan ook financieel stevig ingehakt. “Net als de zomerwinkel kan onze kerstwinkel begin december niet plaatsvinden. Ook ons gastenhuis staat al een hele tijd leeg. Normaal geven deze activiteiten onze economie een serieuze boost”, erkent de abdis. “Die inkomsten zijn nodig om deze grote abdij te onderhouden. We moeten zelf bedruipend en onafhankelijk zijn volgens de regel van Sint-Benedictus en leven niet van subsidies of giften, maar van onze eigen handenarbeid die hier in Brecht sinds 1964 bestaat uit het vervaardigen van zeepproducten.”

Alle ambachtelijke zeep- en verzorgingsproducten TRAPP zijn dan ook ontwikkeld op basis van eigen abdijrecepten. Al meer dan honderd jaar brouwen hun buren, de trappisten van Westmalle, bier. “Een mooie synergie tussen de beide abdijen en hun producten”, noemt de abdis het.

De Westmalle Dubbel shampoo en douchegel zijn verkrijgbaar in beugelflessen van 33 centiliter. De vloeibare handzeep en bodylotion van de trappistenbierlijn worden gebotteld in dispensers van 25 centiliter. “Sowieso zijn deze bierproducten uniek, maar speciaal voor de feestdagen voorzien we ook in mooie geschenkverpakkingen. Het ultieme originele geschenk onder de kerstboom.” Ze zijn verkrijgbaar via de webshop, maar ook in de abdijwinkel. “Deze is normaal geopend volgens de voorwaarden die gelden voor alle andere winkels. Je kan hier dus veilig winkelen. Wie wil kan ook de producten die online zijn besteld, hier zelf komen afhalen”, geeft zuster Katharina nog graag mee.

Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth, Abdijlaan 9, 2960 Brrecht, www.trapp.be