Doodsbedreigingen nadat privégegevens werden gedeeld: jogger die hondje neerstak is niet eerste die met "doxing" te maken krijgt

De jogger die recent een hondje doodstak in Waasmunster krijgt momenteel politiebescherming in de buurt van zijn woning en zijn werkgever. Hij kreeg het voorbije weekend doodsbedreigingen nadat zijn identiteitsgegevens online verspreid raakten. Het gebeurde de voorbije jaren wel vaker dat gewone burgers, als gevolg van ophef op sociale media en het lekken van privégegevens, het slachtoffer werden van intimidatie en bedreigingen.

‘Doxing’ wordt het fenomeen genoemd: het verzamelen en online plaatsen van privégegevens over een persoon - je naam, adres, telefoonnummer, foto’s, of zelfs gegevens over je familie of je werkgever. Dat begrip – afkomstig van ‘docs’, afkorting voor het Engelse ‘documents’ – maakt al jaren deel uit van een cultuur van een online amateurspeurderij. Dat kan onschuldig zijn, maar even vaak gevaarlijk. 

Al voor het ontstaan van de huidige bekende socialemediaplatformen als Twitter en Facebook bestond een gelijkaardige collectieve trend op Chinese blogs en internetfora: de “Human Flesh Search Engine” werd het fenomeen genoemd. Internetgebruikers werkten samen om zowel online als offline informatie op te sporen over andere anonieme internetgebruikers, over dierenmishandelaars, maar ook over corrupte politici.

Doxing houdt in dat persoongegevens die al dan niet online beschikbaar waren zonder je toestemming worden gedeeld. Het heeft implicaties voor de privacy en kan leiden tot online shaming, cyberpesten, of zelfs fysieke bedreigingen van de betrokkenen. De voorbije jaren waren er wel vaker gevallen waarbij gewone burgers, die ervan verdacht of beschuldigd werden iets te hebben mispeuterd, het slachtoffer werden van doxing - en van bedreigingen - op sociale media. Een overzicht.

De zaak-Mila

Een 16-jarig meisje uit Frankrijk kreeg doodsbedreigingen nadat ze in een filmpje op sociale media enkele opmerkingen maakte over de islam. Haar persoonsgegevens werden online gedeeld en ze kon niet langer terecht op haar middelbare school.

Instagram

De zaak-Reuzegom

In aanloop naar de rechtszaak over de studentendoop van Reuzegom en het overlijden van Sanda Dia, identificeert de pers geen verdachten bij naam. Op sociale media zocht en vond men echter heel wat namen en foto’s van leden van de vereniging. Een anonieme uploader plaatste die gegevens op een gespecialiseerde website.

De zaak-"Schuld & Vrienden"

“Schuld & Vrienden”, een anoniem account, identificeerde en bekritiseerde op Twitter verschillende leden van de rechts-radicale jongerenorganisatie Schild & Vrienden. De persoon achter het account werd op een gegeven moment zélf geïdentificeerd, wat leidde tot doodsbedreigingen.

De zaak-Pukkelpop

Toen op het Pukkelpopfestival in 2019 een 18-jarige Instagram-gebruikster een filmpje online plaatste waarin ze een Vlaamse vlag verbrandde, werd dat in Vlaams-nationalistische hoek verder verspreid, net als gegevens over haar identiteit. Ze ontving tientallen berichten met beledigingen en bedreigingen.

De zaak-Puurs

Halverwege oktober circuleerde op sociale media een video waarin de 15-jarige jongen B. belaagd en geslagen werd aan de bibliotheek van Puurs. Zowel over de daders als over het slachtoffer, bijna allemaal minderjarigen, begon allerlei informatie te circuleren op sociale media. Enkele dagen later, in de marge van een betoging naar aanleiding van het incident, daagden tientallen mensen op aan een woning in Puurs waarvan het adres foutief circuleerde als dat van een van de aanvallers van B.

Meest gelezen