dinsdag 24 november 2020 - Economie
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

  Tom Palmaers

De Ondernemende Limburger

Zussen worden advocaat, net als hun papa: “Als kind mee naar de rechtbank”

Bilzen

Een carrière als advocaat, net als haar papa? Dat nooit, had Annelies Vandersanden zichzelf twintig jaar geleden plechtig beloofd. Vandaag runt ze samen met haar zus Dorien en vader Jan het Bilzense advocatenkantoor Vandersanden.

LEES OOK. Limburgers uit ondernemende familie zetten sneller stap naar ondernemerschap

Naast hun achternaam delen Dorien (33), Annelies (35) en Jan één belangrijke karaktereigenschap: een knoert van een rechtvaardigheidsgevoel. “Ik ben er nu 64, maar als ik zie hoe sommige verzekeringsmaatschappijen slachtoffers met een kluitje in het riet sturen, gaan mijn haren nog altijd recht overeind staan”, vertelt Jan Vandersanden, die al zijn hele professionele leven actief is als advocaat. Drie jaar geleden stampten zijn dochters samen met hun papa een eigen kantoor uit de grond: Vandersanden Advocaten.

“Zonder papa’s invloed zouden we waarschijnlijk nooit in dit wereldje zijn beland, en ook vandaag is hij nog altijd ons belangrijkste klankbord in moeilijke dossiers”, geeft Dorien toe. Dat Annelies en Dorien net als hun vader in de advocatuur zouden stappen, lag nochtans niet voor de hand. “Als kind gingen we soms wel mee naar de rechtbank, maar ik herinner mij toch vooral dat papa weinig thuis was”, lacht Annelies. “Precies daarom heb ik mijzelf toen beloofd om nooit ofte nimmer advocaat te worden, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.”

Buiten de lijntjes kleuren

Zowel Dorien als Annelies kozen aan de unief voor de opleiding rechten, en niet veel later waren ze allebei als advocaat aan de slag. “Het rechtvaardigheidsgevoel dat we van papa hebben meegekregen bleek té groot om te negeren”, zeggen de zussen, die jarenlang in verschillende kantoren werkten. Begin 2018 beslisten de Vandersandens om hun krachten te bundelen. “We wilden alle drie naar een meer persoonlijke, empathische aanpak. Niet veel later was Vandersanden Advocaten geboren.”

Het Bilzense kantoor specialiseert zich onder meer in verzekeringsrecht en schadeclaims. “Precies omdat we willen opkomen voor mensen die niet krijgen waar ze recht op hebben”, vertellen Dorien en Annelies, die niet bang zijn om buiten de lijntjes te kleuren. “Wij zijn niet enkel advocaten, maar ook ondernemers. Papa plooide zich vroeger al dubbel voor zijn job en die ondernemende spirit heeft hij doorgegeven aan Annelies en mij. Daardoor durven we out of the box te denken.”

Webshop

Zo is Vandersanden Advocaten actief op Facebook en Instagram en opende het kantoor onlangs zelfs een webshop. “In onze sector volgens mij de eerste in Limburg ”, vertelt Dorien. “Mensen vinden er onder meer juridische documenten die hen helpen om zelf correct een verzoekschrift neer te leggen. Of een handleiding hoe ze zichzelf voor de politierechter kunnen verdedigen als ze liever geen advocaat inschakelen. Een groot deel van de documenten stellen we zelfs gratis ter beschikking.”

LEES OOK. Broers volgen ouders op: “Papa is onze grote held en voorbeeld”

LEES OOK. Baas callcenter: “Niet familie, maar collega’s zijn mijn rolmodellen”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws