Vlaanderen trekt jaarlijks 1,1 miljard euro extra uit voor zorgsector

De Vlaamse regering trekt 577 miljoen euro extra uit voor de zorgsector, boven op de 525 miljoen euro die eerder al voorzien was. Dat geld wordt al in januari voorzien, waardoor het personeel een snelle koopkrachtverhoging krijgt. Een duidelijk opgeluchte minister-president Jambon sprak op de persconferentie over ‘een nooit geziene inspanning’.

rvs, san

De Vlaamse regering bereikte vannacht dan toch een akkoord met de sociale partners in de zorgsector over de loon- en arbeidsvoorwaarden en het verminderen van de werkdruk. ‘Vlaanderen doet een nooit geziene inspanning voor het personeel in de zorg- en welzijnssector’, stak minister-president Jan Jambon (N-VA) van wal. Hij had het over een ‘stevig en uitgebalanceerd sociaal akkoord voor de periode 2021 tot 2025’.

De Vlaamse regering doet een extra inspanning van 577 miljoen euro per jaar, boven op de 525 miljoen euro per jaar die al voorzien was in het uitbreidingsbeleid. Van dat bijkomend budget gaat 412 miljoen euro naar het verhogen van de koopkracht van het personeel en 165 miljoen euro naar structurele maatregelen om de werkdruk te verlichten.

De totale injectie voor de Vlaamse zorgsector komt dus op 1,1 miljard euro per jaar. Minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) wees erop dat ook het geld dat door de vorige Vlaamse regering werd vrijgemaakt, daar nog bij opgeteld moet worden. Daardoor zou het extra budget in totaal 1,3 miljard euro bedragen.

Snellere loonsverhoging

Het akkoord zal ingaan op 1 januari 2021 en niet op 1 juli 2021, zoals eerder voorzien. Het personeel uit de zorgsector zal de koopkrachtverhoging daardoor zes maanden sneller krijgen. Een verpleegkundige met tien jaar ervaring zal zo’n 1.500 euro bruto extra (zes keer 250 euro bruto per maand) krijgen. Ook daarna loopt die 250 euro bruto per maand uiteraard nog door.

Voor het personeel van de woonzorgcentra zal het loon gemiddeld met zes procent stijgen, voor werknemers uit de gehandicaptenzorg, thuiszorg en kinderopvang gemiddeld met 4,5 procent.

Maanden onderhandelen

De Vlaamse regering en de sociale partners onderhandelen al maanden over de loon- en arbeidsvoorwaarden in de sector en over het verlichten van de werkdruk voor het personeel in de sector.

Nadat de federale regering vorige week een premie had beloofd voor het zorgpersoneel, werd de druk op Vlaanderen groter om ook met extra geld te komen. ‘De mensen zijn woest’, was zelfs te horen bij de vakbonden.

Wouter Beke is Vlaams minister van Volksgezondheid, maar kent u de zeven andere Belgische ministers met die portefeuille? Bekijk de video hieronder: