RECEPT. Balletjes en groentes op z’n Grieks
Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma ‘Cook ensemble’. Deze keer op het menu: balletjes en groentes op z’n Grieks.
Nodig
Balletjes
• 300 g lamsgehakt (of gemengd gehakt)
• 1 sjalot
• 30 g pijnboompitten
• 1 ei
• een scheut olijfolie
• peper en zout
Aubergine & feta
• 1 aubergine
• 100 g Griekse feta (kaas)
• verse of gedroogde oregano
• een beetje honing
• een scheut olijfolie
Groentesaus
• 1 courgette
• 2 sjalotten
• 2 tenen knoflook
• 50 g groene olijven (ontpit)
• 2 el tomatenpuree
• 1 el kappertjes
• 1 kl suiker
• een scheut water
• verse of gedroogde oregano
• peper & zout
Griekse pasta
• 200 g orzo (Griekse pasta)
• een scheut olijfolie
• peper & zout
Bereiding
Balletjes
• snipper de sjalot
• meng het (lams)gehakt met ei, fijne sjalot, peper en zout
• kneed er de pijnboompitten doorheen
• rol het vleesmengsel tot balletjes van zo’n 3 cm diameter
• bak ze goudbruin in een hete pan met een scheut olijfolie
Groentesaus
• snij de courgette ongeschild in dobbelsteentjes
• snipper de sjalotten fijn en snipper (of crush) ook de tenen knoflook
• halveer de pitloze olijven
• verhit een scheut olijfolie in een pot of diepe pan en stoof de sjalotsnippers en de knoflook kort
• voeg de blokjes courgette toe en stoof al roerend tot ze beetgaar zijn
• voeg tomatenpuree toe, de halve olijven en de kappers, en bak een paar minuten al roerend
• roer er een snuif suiker doorheen en voeg een scheutje water toe
• kruid naar smaak met wat zout, peper (of cayennepeper) en oregano
Aubergine en feta
• zet de ovengrill op
• snijd de aubergine in ronde plakken van ongeveer 1 cm dik
• verhit een scheut olijfolie in een pan en leg er de ronde plakken aubergine in
• kruid met wat oregano, bak de schijven lichtbruin langs beide zijden en voeg tussendoor wat extra olijfolie toe
• zet het vuur zachter en verkruimel feta over de plakken groente
• laat alles nog even garen en stapel dan telkens 3 plakjes aubergine met feta bovenop elkaar
• knijp er een beetje honing over en karameliseer de torentjes kort onder de hete grill
Orzo (Griekse pasta)
• breng water aan de kook met een snuif zout
• kook de orzo gaar zoals aangegeven op de verpakking (ong. 10-12 minuten) en giet af door een vergiet
• roer een scheutje olijfolie door de Griekse pasta en kruid met peper en zout
‘Cook ensemble’, elke weekdag om 18.45 uur op VIER.