Direct naar artikelinhoud
PolitiekZorgsector

Vlaamse regering maakt jaarlijks 577 miljoen extra vrij voor de zorg

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).Beeld BELGA

De Vlaamse regering maakt jaarlijks 577 miljoen euro extra vrij voor de zorg. Dat kondigt minister-president Jambon aan.

en

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) stelt tijdens een persconferentie in het Errerahuis het sociaal akkoord voor dat afgelopen nacht werd bereikt met de sociale partners. “Het is een stevig en uitgebreid sociaal akkoord voor een stevige en structurele herwaardering van de zorgsector, een akkoord dat geldt voor de periode 2021 tot 2025”, klinkt het. De Vlaamse regering wil daarmee volgens Jambon waardering uitdrukken voor “al die mensen die nu al maanden meer dan het beste van zichzelf geven in onze Vlaamse zorginstellingen”.

Daarvoor voorziet de Vlaamse regering een bijkomend budget van jaarlijks 577 miljoen euro, klinkt het. “Daarvan gaat 412 miljoen naar de verhoging van de koopkracht van de zorgverleners, en 165 miljoen gaat naar kwaliteitsmaatregelen die de werkdruk gevoelig moeten verlichten, zoals extra personeel en bijkomende opleidingen”, aldus Jambon. De koopkrachtverhoging komt neer op gemiddeld 6 procent voor de personeelsleden in de woon-zorgcentra, de psychiatrische verzorgingstehuizen, de revalidatiecentra, de initiatieven beschut wonen en de multidisciplinaire begeleidingsequipes palliatieve zorg.

“Dit bedrag komt bovenop het uitbreidingsbeleid Welzijn dat al beslist was en waarbij op kruissnelheid 562 miljoen per jaar geïnvesteerd wordt in meer capaciteit en extra plaatsen”, zei Jambon. “In totaal besteedt de Vlaamse regering jaarlijks dus 1,1 miljard extra voor de zorg- en welzijnssector.”

‘Eerste stap in goede richting’

Volgens Verso, de intersectorale werkgeversorganisatie voor de Vlaamse social profit, is het nieuwe akkoord over extra investeringen in de zorgsector een eerste noodzakelijke stap in de goede richting. “Dit akkoord zal de kwaliteit van onze zorg verder ondersteunen en de noodzakelijke zuurstof geven aan onze medewerkers”, vertelt directeur Ingrid Lieten. 

(Dit bericht wordt aangevuld.)