Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Fors politiegeweld bij ontmanteling migrantenkamp Parijs

De Franse politie ontmantelde gisteravond het tentenkamp in Parijs.Beeld EPA

Bij de ontruiming van een migrantenkamp op het Place de la République in Parijs hebben politieagenten maandagavond geweld gebruikt tegen migranten, activisten en journalisten.

en

Op beelden die circuleren op social media is te zien hoe agenten over tenten heen lopen en tentjes meesleuren waar nog mensen in liggen. Op andere beelden worden demonstranten geslagen door agenten met wapenstokken. Op een van de video’s deelt een agent een karatetrap uit aan een activist.

Twitter bericht wordt geladen...

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin noemt de beelden “schokkend” en heeft om een “uitvoerig onderzoeksrapport” gevraagd aan de leiding van de Parijse politie. “Zodra ik dat ontvangen heb, neem ik beslissingen”, schreef Darmanin op Twitter.

Het tentenkamp, dat bestond uit zo’n 450 blauwe tentjes, stond maandagavond slechts krap een uur op het Place de la République toen de politie besloot hardhandig in te grijpen. Het was opgezet door een aantal activistische organisaties die ijveren voor meer opvanglocaties voor vluchtelingen. Zij besloten demonstratief een kamp op te zetten op het bekende plein als reactie op de ontmanteling van een groot migrantenkamp in Saint-Denis, vlak ten noorden van Parijs. Dat migrantenkamp, dat plaats bood aan meer dan drieduizend migranten, vooral Afghaanse mannen, werd vorige week dinsdag ontruimd.

Volgens de autoriteiten zijn bij die ontmanteling drieduizend mensen overgebracht naar opvangruimtes en sporthallen in de regio. Maar volgens hulporganisaties zijn tussen de vijfhonderd en duizend mensen aan hun lot overgelaten, omdat er niet voldoende opvanglocaties voorhanden waren. Activisten wilden hun situatie “zichtbaar maken” door een kamp op het Place de la République op te zetten.

Traangas en flitsgranaten

Volgens de politieleiding was dat “niet acceptabel”. ME’ers verjoegen de migranten en activisten met traangas en flitsgranaten van het plein. Groepen migranten die later in de nacht elders in Parijs hun tenten wilden opzetten, werden verjaagd door ME’ers met wapenstokken. Ook journalisten werden aangevallen. Onlinemedium Brut heeft opheldering gevraagd aan de politieleiding en het ministerie van Binnenlandse Zaken nadat een verslaggever “meerdere keren door een agent werd mishandeld”.

Twitter bericht wordt geladen...

Dat Darmanin de beelden schokkend noemt en de onderste steen boven wil hebben, is hem op een aantal cynische reacties komen te staan. Diezelfde Darmanin nam onlangs het initiatief voor een wetsvoorstel dat het herkenbaar in beeld brengen van politieagenten verbiedt. Volgens critici hopen de autoriteiten met die wet te verhinderen dat politiegeweld wordt gefilmd. “Gelukkig zijn er beelden”, zei Laurent Berger, voorzitter van de grote vakbond CFDT over de gewelddadigheden op het Place de la République. Berger noemde de beelden “schandalig en hallucinant”.

De Parijse politiebaas Didier Lallement zei eerder dit jaar dat er “zéro tolérance” zou zijn voor migrantenkampen. Met name vlak ten noorden van Parijs zijn dergelijke tentenkampen, waar migranten in de meest erbarmelijke omstandigheden leven, een schier onuitroeibaar fenomeen. Sinds het begin van dit jaar worden de kampen regelmatig door de autoriteiten ontruimd. Maar het gevolg daarvan lijkt vooral een waterbedeffect te zijn: na iedere ontmanteling ontstaat er binnen de kortste keren ergens anders een kamp.

De Franse politie ontmantelde gisteravond het tentenkamp in Parijs.Beeld EPA
De Franse politie ontmantelde gisteravond het tentenkamp in Parijs.Beeld EPA
De Franse politie ontmantelde gisteravond het tentenkamp in Parijs.Beeld EPA