Direct naar artikelinhoud
Iran

Executie van VUB-gastdocent Djalali dreigt na isolatie en verontrustend telefoontje

Executie van VUB-gastdocent Djalali dreigt na isolatie en verontrustend telefoontje
Beeld BELGA

Ahmadreza Djalali, de Iraanse wetenschapper en gastdocent aan de Vrije Universiteit Brussel, is in isolatie geplaatst en dreigt mogelijk geëxecuteerd te worden. Spoedarts Gerlant Van Berlaer trekt aan de alarmbel en vraagt dat België en Europa optreden.

en

De vrouw van de ter dood veroordeelde Djalali kreeg deze ochtend een verontrustend telefoontje. Haar echtgenoot vertelde huilend dat hij afscheid moest nemen. Hij zou in isolatie geplaatst worden in een gevangenis in de stad Karaj. Dit wordt vaak als een laatste stap gezien vooraleer een gevangene geëxecuteerd wordt. 

Vida Mehrannia, de echtgenote van Djalali.Beeld Photo News

"Dit is uiteraard zeer zorgwekkend", stelt Van Berlaer. "Mogelijk is dit een manoeuvre van Iran om druk te zetten, maar jammer genoeg is het zeer goed mogelijk dat hij ook in imminent gevaar van executie verkeert", stelt de spoed- en rampenarts.

Van Berlaer gaat nu zowel de Belgische regering als de Europese Commissie verwittigen over de verontrustende situatie van Djalali. Hij hoopt dat minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) de ambassadeur van Iran om meer uitleg kan vragen.

Djalali zit sinds april 2016 opgesloten in Iran, nadat hij beschuldigd werd van spionage en de dood van twee Iraanse nucleaire experts. Na een schijnproces werd hij ter dood veroordeeld. De vele internationale inspanningen voor zijn onmiddellijke vrijlating leverden in de afgelopen jaren niets op.

Foto's die Gerlant Van Berlaer doorgestuurd kreeg, tonen na 2,5 jaar gevangenschap een zwaar vermagerde Djalali. Intussen zijn we nog eens anderhalf jaar later.Beeld BELGAONTHESPOT