Direct naar artikelinhoud
Streaming

‘The Queen’s Gambit’ breekt kijkcijferrecord van Netflix

‘The Queen’s Gambit’ breekt kijkcijferrecord van Netflix
Beeld RV Phil Bray/Netflix

The Queen’s Gambit staat nog geen maand op Netflix, maar is nu al een enorme hit. Maar liefst 62 miljoen huishoudens streamden de afgelopen vier weken het eerste seizoen van de serie: een kijkcijferrecord, aldus de streamingdienst.

Bovendien bereikte The Queen’s Gambit de top 10 in 92 landen en stond de serie zelfs in 63 landen op plek één. Daarnaast zouden mensen massaal op Google hebben opgezocht hoe ze kunnen leren schaken, meldt zowel Netflix als Insider. Daarmee bereikte die vraag in negen jaar tijd een enorme piek. Ook is de roman waarop de serie is gebaseerd 37 jaar na de release binnengekomen in de bestsellerlijst van The New York Times. Het is overigens compleet onduidelijk hoe baanbrekend het record eigenlijk is. Het is niet bekend wat het vorige record was en om welke serie dat ging; Netflix maakt weinig kijkcijfers openbaar. 

 The Queen’s Gambit vertelt het verhaal van de fictieve schaakkampioene Beth Harmon (als tiener gespeeld door Anya Taylor-Joy). Een Amerikaanse wees die als negenjarige al indruk maakt met haar vaardigheden op het schaakbord en daarna probeert om de hegemonie van de Sovjet-Unie in deze denksport te doorbreken.