© Amigo's

RECENSIE. ‘Amigo’s’: Ex-gedetineerden openen restaurant

VTM is al een tijdje wat zuiniger geworden met eigen fictieseries. Eén per week in het hoogseizoen mag volstaan. Het is ook telkens een dure gok. De mislukking van ‘Cordon 2’ was nogal pijnlijk. Maandag startte een heel andere serie, ‘Amigo’s’, over vijf kompanen die uit de gevangenis komen en een nieuw leven willen beginnen binnen de regels van de wet. Dat doen ze door een restaurant te openen.

rdc

De reeks werd geschreven door Jean-Claude Van Rijckeghem en Pierre De Clercq, twee auteurs met een pak ervaring en een mooi palmares. Het gegeven doet wat denken aan de Eén-serie ‘Voor wat hoort wat’, waarin enkele delinquenten een werkstraf vervulden in een chic rusthuis aan de kust. Zelf zeggen de scenaristen dat ze geïnspireerd werden door een krantenbericht over een Italiaanse gevangenis waarin de veroordeelden koken voor bezoekers. Dat idee hebben ze in ‘Amigo’s’ binnenstebuiten gekeerd.

De kerfstok van het vijftal is divers. De braafste is Berten (Johny Voners), al is hij de enige die een (dubbele) moord heeft gepleegd: toen hij zijn vrouw en haar minnaar in de slaapkamer aantrof, heeft hij het vrijende stel met een bijl het hoofd ingeslagen. Mathieu (Wouter Hendrickx) is een ex-bankdirecteur die het geld van zijn klanten heeft vergokt. Dylan (Mathieu Sys) liep tegen de lamp toen hij de dochter van de procureur van haar maagdelijkheid en haar Audi beroofde. Halil (Sahin Avci) zocht zijn weg als Turkse Belg met een diefstal hier en een overval daar. Rik (Jurgen Delnaet) had de pech dat hij als chauffeur van de vluchtwagen na een overval een jonge vrouw doodreed. Hij weigerde zijn mededader te noemen, Kerkhoffs (Tom Van Bauwel), een louche zakenman en eigenaar van het pand, dat recent nog een bordeel was en nu wordt opgewaardeerd tot restaurant.

‘Amigo’s’ laat op komische wijze zien dat het niet meevalt om als ex-bajesklant je plaats in te nemen in de maatschappij. De jongens menen het goed, maar werken zich door hun eigen onhandigheid toch telkens in de puree. Tragische figuren waar je sympathie voor krijgt want je zal maar in hun schoenen staan. Er wordt goed geacteerd, de dialogen zijn onderkoeld geestig, het tempo ligt hoog genoeg. Alleen door de misdaden word je soms wat overvallen.

INFO

Amigo’s, VTM, maandag, 21.35 uur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer