RECEPT. Luie bouillabaisse
Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma ‘Cook ensemble’. Deze keer op het menu: luie bouillabaisse.
Nodig
Bouillabaisse
400 g graatloze verse of ontdooide vis naar keuze (bv. pladijsfilet, kabeljauw, heek, wijting, …)
150 g gemengde zeevruchten (vers of diepgevroren)
2 wortelen
2 stengels groene selder
1/2 rode paprika
1 ui
2 tenen knoflook
1 rode chilipeper
2 el tomatenpuree (geconcentreerd)
2 blokjes visbouillon
een scheut olijfolie
peper & zout
Rouille
4 el mayonaise met olijfolie
1 teen look
saffraanpoeder (of enkele draadjes)
cayennepeper
zout
Toast met kaas
½ stokbrood
150 g geraspte kaas (Emmentaler, Gruyère of een mix voor gratin)
1 teen knoflook
scheutjes olijfolie
Bereiding
Luie bouillabaisse
• maak de groenten schoon en snij de wortels, selder, ui en paprika in middelgrote stukken
• plet de tenen knoflook
• verwijder de zaadjes en snipper de chilipeper (of een deel ervan) zeer fijn
• schenk wat olijfolie in een grote pot en verhit
• stoof de groenten enkele minuten in de hete olie en voeg tussendoor de knoflook en de chilipeper toe
• roer er de tomatenpuree door en voeg even later een flinke scheut water toe
• verkruimel de blokjes visbouillon in de soep en laat pruttelen
• snijd de visfilets in hapklare stukken en doe ze in de soep
• laat de soep enkele minuten verder garen, roer regelmatig en voeg indien nodig meer water toe
• proef en kruid (indien nodig) met peper en zout
• voeg kort voor het serveren de mix van zeevruchten toe zodat ze opwarmen, maar niet meekoken
Snelle rouille
• snipper de look zeer fijn of druk de teen door de lookpers
• meng look door de mayonaise (naar smaak)
• voeg een beetje saffraan toe, een bescheiden snuif cayennepeper en een beetje zout
Toast met kaas
• snijd het stokbrood in dikke sneden en druppel er een beetje olijfolie over
• toast de stukken brood goudbruin onder de ovengrill of in een droge pan
• rasp er even over met een teentje gepelde knoflook en strooi er dan een laagje gemalen kaas op
• laat de kaas gratineren onder de ovengrill
‘Cook ensemble’, elke weekdag om 18.45 uur op VIER.