Direct naar artikelinhoud
Brits koningshuis

Meghan Markle bijzonder openhartig over miskraam in opiniestuk: ‘Een bijna ondraaglijk verdriet’

Meghan Markle.Beeld Belga

‘Ik wist dat, terwijl ik mijn eerstgeboren kind tegen me aan klemde, ik mijn tweede aan het verliezen was.’ In een opiniestuk in The New York Times is Meghan Markle bijzonder openhartig over haar miskraam. 

De hertogin van Sussex en echtgenote van de Britse prins Harry beschrijft in het opiniestuk in detail hoe ze op een ochtend in juli voelde dat het misging met haar zwangerschap, terwijl ze voor haar zoontje Archie zorgde. “Uren later lag ik in een ziekenhuisbed, de hand van mijn man vasthoudend. Ik voelde de klamheid van zijn handpalm en kuste zijn knokkels, nat van de tranen van ons beiden”, beschrijft Markle het moment. “Ik staarde naar de witte muren, mijn ogen waren glazig. Ik probeerde me in te beelden hoe we hiervan zouden herstellen.”

“Een kind verliezen betekent een bijna ondraaglijk verdriet met je meedragen. Velen maken het mee, maar weinigen praten erover”, aldus Markle. “In ons verdriet hebben mijn man en ik ontdekt dat wanneer je in een kamer zit met honderd vrouwen, tien tot twintig van hen een miskraam gehad zullen hebben. Maar hoewel dit zo duizelingwekkend vaak voorkomt, blijft het gesprek taboe, bezaaid met (ongegronde) schaamte.”

Het delen van dit persoonlijke verhaal is ongewoon voor het Britse koningshuis. In haar 68 jaar op de troon heeft Queen Elizabeth nog nooit over haar privéleven gesproken in de media. 

Meghan en Harry werden in mei 2019 ouders van Archie. Ze wonen sinds begin dit jaar in de Verenigde Staten, nadat ze hun koninklijke verplichtingen hadden neergelegd.