Minder dan 5.000 patiënten opgenomen, maar “druk op ziekenhuizen blijft hoog”

Steven Van Gucht ©  BELGA

Het aantal COVID-patiënten in de Belgische ziekenhuizen is onder de grens van 5.000 patiënten gedoken. Dat blijkt woensdag uit cijfers die bekendgemaakt zijn op de persconferentie van Sciensano en het Crisiscentrum. “De druk op de ziekenhuizen neemt af, maar blijft weliswaar hoog”, verklaart viroloog Steven Van Gucht.

jvh
Bron: BELGA

Dinsdag lagen nog 4.823 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis, tegenover 5.076 de dag voordien. Dat betekent een daling met 5 procent. Onder hen liggen 1.106 patiënten op intensieve zorgen, wat ruim 60 minder is dan de situatie maandag. Daarbij hebben 714 patiënten beademing nodig. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames in de week tot 24 november kwam gemiddeld uit op 282 per dag, goed voor een daling van 31 procent.

In de week tot 21 november was er sprake van gemiddeld 3.142 nieuwe bevestigde gevallen per dag. Dat is 35 procent minder dan in de voorgaande week. Het aantal besmettingen halveert nu om de elf dagen. Het totale aantal besmettingen sinds de uitbraak van de pandemie komt uit op 561.803. “De impact van de nieuwe teststrategie is nog niet zichtbaar in deze cijfers. Dat kan pas vanaf vrijdag een mogelijke impact hebben”, stelt Van Gucht. Verder is er nog geen effect te zien van de heropening van de scholen. “Het is ook nog iets te vroeg om daarover iets te zeggen”, verklaart de viroloog. “Binnen een of twee weken zal dat relevanter zijn.”

Minder uitgesproken bij kinderen en tieners

De daling van het aantal besmettingen doet zich voor bij alle leeftijdsgroepen maar is minder uitgesproken bij kinderen en tieners, aldus de viroloog nog. De helft van de besmettingen doet zich voor bij de 20- tot 60-jarigen. Zo’n 15 procent van alle geregistreerde besmettingen doet zich voor bij de 80-plussers. Dat is volgens Van Gucht te wijten aan de vele uitbraken in woon-zorgcentra.

De weekgemiddelden dalen van -18 procent in Antwerpen tot -49 procent in Waals-Brabant. Het hoogst aantal besmettingen zit nog altijd in Henegouwen met 475 nieuwe besmettingen per dag, maar een kleine maand geleden lag dat aantal zes keer hoger. Antwerpen en Oost-Vlaanderen staan op de tweede en derde plaats voor het aantal nieuwe besmettingen.

Ook het aantal overlijdens blijft dalen. In de week tot 21 november blijkt volgens de gegevens van het online dashboard van Sciensano dat er gemiddeld 162,4 overlijdens per dag waren door Covid-19. Hier gaat het om een daling met 15,1 procent.

Van Gucht: “Trend zet zich door”

“De trend van de voorbije weken zet zich door”, aldus Van Gucht. “Na de exponentiële stijging met piek rond eind oktober zien we sindsdien een even snelle daling. Intussen is de besmettingsgraad in België lager dan die in Nederland, Frankrijk en Luxemburg. We zijn dus goed bezig, maar nog een heel eind verwijderd van de veilige haven. Het is zaak om dit te blijven volhouden.”

Uit data van telecomoperator Proximus blijkt dat de mobiliteit in ons land in alle provincies wat is toegenomen. Dat komt omdat het werk en de school opnieuw hervat zijn na de herfstvakantie, verklaart de viroloog. Hij benadrukt dat het belangrijk blijft om thuis te werken en de sociale contacten te blijven beperken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen