Voetballegende Diego Maradona op 60-jarige leeftijd overleden

© iStock

Diego Maradona is op 60-jarige leeftijd overleden na een hartstilstand. Dat melden verschillende Argentijnse media en is intussen ook bevestigd door zijn woordvoerder Sebastian Sanchi.

De voormalig vedette van onder meer Napoli en Boca Juniors werd begin deze maand, enkele dagen na zijn 60e verjaardag, opgenomen in een ziekenhuis in La Plata. De Argentijnse volksheld vertoonde verschijnselen van bloedarmoede en uitdroging.

Nadat bij een scan een bloedprop tussen zijn hersenen en schedel was geconstateerd, werd hij overgebracht naar een ziekenhuis in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires waar een operatie volgde. Na zijn ontslag uit het ziekenhuis verhuisde hij naar een revalidatiekliniek, ter behandeling van zijn alcoholverslaving.

Autopsie

Vanaf woensdagavond 18u plaatselijke tijd wordt een autopsie uitgevoerd op het lichaam van Maradona in het mortuarium in San Fernando, nabij Buenos Aires. Dat heeft de procureur John Broyard aangekondigd.

‘Een autopsie zal uitgevoerd worden om de doodsoorzaak te achterhalen, die enkel natuurlijke kenmerken heeft’, verklaarde de procureur aan de verzamelde pers voor de woning waar de voetballegende overleed. Maradona stierf om 12u lokale tijd, preciseerde Broyard.

Verder raakte bekend dat er vanaf donderdag tot en met zaterdag een dodenwake zal gehouden worden in het presidentieel paleis in Buenos Aires.

Gezondheidsproblemen

Het was niet de eerste keer dat Maradona met spoed onder het mes moest gaan. De Argentijn sukkelde al jaren met de gezondheid en gaf op 30 oktober geen al te beste indruk, toen hij ter gelegenheid van zijn 60e verjaardag even aan de kant van het veld verscheen bij Gimnasia, het team uit La Plata dat hij coachte.

Voor het overige verscheen ‘Pluisje’ recent amper in het openbaar, omdat het gevaar op besmetting met het coronavirus in het door het longvirus zwaar getroffen Argentinië te groot was. Gezien zijn gezondheidstoestand was Maradona immers risicopatiënt.

Maradona flirtte al meermaals met de dood. Twintig jaar geleden kreeg hij in Punta del Este een zware hartaanval na een overdosis. Er volgde een lange ontwenningskuur in Cuba, destijds hem aangeraden door zijn goede vriend wijlen Fidel Castro.

Vier jaar later woog Maradona echter al meer dan honderd kilogram en volgde een tweede hartaanval, deze keer in Buenos Aires. Opnieuw kwam hij er echter zonder al te veel kleerscheuren door. Een maagverkleining hielp hem nadien af te vallen.

Drie jaar later lag hij al opnieuw in het ziekenhuis, deze keer na een alcoholvergiftiging. De laatste jaren sukkelde hij vooral met de maag en beide knieën.

FIFA reageert

De Argentijnse regering heeft woensdag drie dagen nationale rouw aangekondigd naar aanleiding van het overlijden.

Woensdag in de Champions League en donderdag in de Europa League zal voor elke wedstrijd een minuut stilte gehouden worden ter nagedachtenis aan Diego Maradona. Dat heeft de UEFA woensdag bekendgemaakt.

Ook de FIFA heeft van zich laten horen: ‘Vandaag is een ongelooflijk trieste dag”, reageerde FIFA-voorzitter Gianni Infantino woensdag.

‘Onze Diego heeft ons verlaten. Bij iedereen die hem liefhad voor wie hij was en waar hij voor stond, is het hart even gestopt met kloppen. Stilte, tranen en pijn is het enige wat we nu in ons hebben.’

‘Ik heb het altijd gezegd en kan het nu alleen maar met nog meer overtuiging herhalen. Wat Diego voor het voetbal gedaan heeft, is uniek. Het is door hem dat we op het spelletje verliefd zijn geworden. Hij heeft een enorme impact gehad en verdient onze eeuwige dankbaarheid. We zijn hem dankbaar omdat hij ons met zijn ongelooflijk talent verwonderd heeft en zijn hem dankbaar omdat hij zo uniek was, omdat hij Diego Maradona was: een legende, een held en een man.’

‘Diego is nu voor de eeuwigheid, maar altijd zal hij een prominente rol blijven vertolken in het voetbalverhaal dat we schrijven, in alle voetbalsprookjes heeft hij zijn plaats. Onze gedachten gaan naar zijn familie en vrienden in deze moeilijke tijd. Rust in vrede Diego, we houden van je.’

Maradona moest nooit veel hebben van de FIFA. Hij noemde de vroegere leiders, onder wie voorzitter Sepp Blatter, ‘onwetende dieven’. Ook na het aantreden van Infantino in 2016 bleef de Argentijnse voetbalheld sceptisch. ‘Er is niets veranderd, er heerst nog altijd een totaal gebrek aan respect’, liet hij ooit weten.

Partner Content