© Johan Mulders

© Johan Mulders

© Johan Mulders

© Johan Mulders

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Technisch talent ontdekken met LEGO in lagere school

Als ankerschool probeert het Technisch Heilig-Hartinstituut leerlingen van negen scholen uit het basisonderwijs in Tessenderlo, Ham en Leopoldsburg warm te maken voor techniek en wetenschap met behulp van LEGO. Leerkracht Gert Beenaerts is de begeleider van het project.

Johan Mulders

“Zeven jaar geleden zijn we ingestapt in het project “Ontdek Techniektalent”, een initiatief van de Provincie Limburg”, verduidelijkt Gert. “Het project is gericht op kinderen uit het gewone en buitengewone kleuter- en basisonderwijs. Het is de bedoeling om deze kinderen op jonge leeftijd op een speelse manier te laten kennis maken met techniek en wetenschap en de drempel naar deze richtingen te verlagen. Op die manier kunnen ze hun interesse voor techniek wetenschap ook ontdekken. Daarnaast zet dit project sterk in op de ontwikkeling van lespakketten en methodieken volgens het STEM-verhaal, waar onderzoekend en ontwerpend leren centraal staan. Het is een bewuste keuze om dit te doen in hun vertrouwde schoolomgeving. Dit jaar richt ik mij op alle klassen van het derde tot het zesde leerjaar. In totaal bezoek ik dit schooljaar 60 klassen, telkens gedurende een halve dag. Ik geef een initiatie zodat de leerkrachten het nadien kunnen overnemen”.

In het verleden kregen alle scholen een techniekmobiel ter waarde van 3000 euro. De provincie zorgde voor de financiering. “Nu werken we vooral met LEGO,” gaat Gert verder. “Vorig jaar hebben we hiervoor trouwens een award gekregen. In de tweede graad leren ze constructies programmeren en bouwen zoals een reuzenrad of een krokodil. In de derde graad van het lager onderwijs concentreren we ons op natuurkundige verschijnselen zoals zon- en windenergie en maken ze bijvoorbeeld een windmolen in LEGO. De leerlingen reageren erg enthousiast op deze lessen en ze vragen naar meer. Nu is vooral een uitdaging om de ouders te overtuigen dat een technische opleiding niet minderwaardig is maar wel veel toekomstperspectieven biedt,” benadrukt Gert Beenaerts.Tot slot een overzicht van de deelnemende scholen: Hartelust/ Sint-Lutgardis (Tessenderlo) Regenboog (Tessenderlo), Wereld Wijzer (Hulst), De Lettertrein (Engsbergen), De Letterberg GO (Tessenderlo), De Sterre (Ham), Zevensprong (Ham) en Sint-Michiel (Leopoldsburg).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer