Direct naar artikelinhoud
Overlijden

‘De grootste aller tijden’: voetbalwereld rouwt om Diego Maradona (60)

Maradona met de WK-trofee in 1986.Beeld AP

De Argentijnse voetballegende Diego Maradona is overleden aan een hartstilstand. ‘Het mooiste geschenk van God’, zoals een krant hem ooit noemde, werd 60. 

Video wordt geladen...

De voormalige stervoetballer Diego Maradona is op 60-jarige leeftijd overleden. De Argentijnse volksheld stierf na een hartstilstand, zo bevestigde zijn woordvoerder Sebastian Sanchi.

Maradona werd op 2 november in een ziekenhuis in La Plata opgenomen met een gammele gezondheid. Bij hem werden verschijnselen van bloedarmoede en uitdroging geconstateerd. Een gevolg van psychische klachten, aldus zijn lijfarts.

Diego Maradona poseert met zijn arts, na zijn operatie eerder deze maand.Beeld AFP

Maradona onderging een dag later in een ander ziekenhuis, in Olivos, gelegen ten noorden van Buenos Aires, een spoedoperatie. Bij de voormalige wereldkampioen werd tijdens een twee uur durende ingreep een bloedstolsel in zijn hersenen verwijderd. Hij moest nadien nog een aantal dagen in het ziekenhuis blijven, omdat hij zich soms verward voelde. Dat kwam volgens zijn lijfarts door “onthouding” vanwege een alcoholverslaving.

Ruim een week na zijn opname in het ziekenhuis werd Maradona overgebracht naar een revalidatiekliniek. Daar zou hij een afkickprogramma gaan volgen. Na zijn opname in de kliniek werd het vrijwel stil rondom de legendarische Argentijn.

Diego Maradona, begin dit jaar.Beeld Getty Images

‘Grootste aller tijden’

De Braziliaanse oud-voetballer Pele heeft al verslagen gereageerd op de dood van Maradona. “Het is triest om vrienden op deze manier te verliezen”, aldus Pele. “Maar ik ben er zeker van dat we op een dag hierboven samen een balletje trappen.”

Gary Lineker, oud-international van Engeland en analist bij de BBC, noemt Maradona “op enige afstand de beste speler van mijn generatie en misschien wel de grootste aller tijden”. “Na een gezegend maar onrustig leven, zal hij hopelijk eindelijk wat troost vinden in de handen van God”, aldus Lineker in een Twitter-bericht.

“Je zit voor altijd in ons hart”, stelt de Argentijnse voetbalbond (AFA) via voorzitter Claudio Tapia. Napoli, de club waarvoor Maradona tussen 1984 en 1991 schitterde, omschrijft het overlijden van Maradona als “een verwoestende klap voor de stad en voor de club”. “We zijn in rouw. We voelen ons als een bokser die knock-out is geslagen. We zijn in shock. Altijd in ons hart. Ciao Diego.”

“Vandaag neem ik afscheid van een vriend en neemt de wereld afscheid van een eeuwig genie. Een van de beste ooit”, tweet de Portugese sterspeler Cristiano Ronaldo. Ronaldo, vijfvoudig wereldvoetballer van het jaar, noemde Maradona een ongeëvenaarde balgoochelaar. “Hij vertrekt te vroeg, maar laat een onbegrensde erfenis achter en een leegte die nooit zal worden opgevuld. Rust zacht, kanjer. Je zal nooit vergeten worden.”

De Argentijnse sterspeler van FC Barcelona Lionel Messi deelde op Instagram twee foto’s van zichzelf samen met Maradona. “Een trieste dag voor alle Argentijnen en voor het voetbal. Hij verlaat ons, maar hij gaat niet weg, want Diego is eeuwig. Ik zal alle mooie momenten die ik samen met hem heb beleefd bij me dragen en wil bij deze ook mijn medeleven betuigen aan al zijn familieleden en vrienden”, aldus Messi.

“Napoli heeft vandaag een deel van zijn ziel verloren”, reageert Dries Mertens op Instagram. “Toen ik zeven jaar geleden hoorde dat ik voor Napoli kon tekenen, moest ik onmiddellijk denken aan de magische dingen die ik jou had zien doen in het shirt van Napoli. Mijn naam is de voorbije jaren geregeld in één adem genoemd met de jouwe. Daarvoor wil ik me verontschuldigen, want ik zou nooit op gelijke hoogte kunnen staan met jou. Wat jij voor ‘onze’ stad gedaan hebt, blijft voor altijd geschiedenis. Vanaf morgen wordt het dragen van het blauwe shirt een nog grotere verantwoordelijkheid. Vaarwel, idool. Het was een eer je te mogen ontmoeten.”

De Argentijnse regering heeft drie dagen van nationale rouw aangekondigd. In alle Europese voetbalwedstrijden, woensdag in de Champions League en donderdag in de Europa League, zal vooraf een minuut stilte worden gehouden ter nagedachtenis aan Maradona. 

‘El Dios’

Maradona staat te boek als een van de meest getalenteerde voetballers aller tijden, en werd een nationale held toen hij in 1986 Argentinië de wereldbeker bezorgde. In zijn thuisland werd hij letterlijk aanbeden als ‘El Dios’ (De God), een verwijzing naar ‘El Diez’, zijn rugnummer 10. 

Maradona werd geboren op 30 oktober 1960 in Villa Fiorito, een sloppenwijk in Buenos Aires. Daar ontluikte in de smerige straten zijn voetbaltalent. Op 9-jarige leeftijd kreeg hij de bijnaam ‘Pibe de Oro’, gouden jongen, en trad hij toe tot het jeugdteam van Argentinos Juniors. Op 16-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut in het profvoetbal, een paar maanden later al debuteerde hij in het nationale elftal.

Bondscoach Menotti passeerde hem in 1978 voor het WK in eigen land, maar Maradona haalde zijn gram een jaar later door Argentinië wereldkampioen te maken bij de junioren. Op het WK in Spanje van 1982 kon de kleine spelverdeler (1,68 meter) niet imponeren. Argentinië vloog er al in de tweede ronde uit. Toch dwong hij in het seizoen erop een transfer af naar Barcelona. Hij speelde er twee seizoenen, maar kwam door blessures weinig in beeld.

In 1984 verruilde Maradona de Catalaanse club voor Napoli, in Italië. Hij speelde zeven jaar voor de club uit Napels en won twee keer het landskampioenschap en de UEFA-beker. 

Het onbetwiste hoogtepunt in zijn carrière was het WK voetbal van 1986 in Mexico. De fenomenale aanvoerder scoorde vijf keer, gaf vijf assists en liet onvergetelijke acties zien. Zoals tegen Engeland in de kwartfinale, waarin hij zowel het meeste omstreden als het mooiste WK-doelpunt maakte. Eerst was er de beruchte handsbal (‘de hand van God’) waarmee hij scoorde, later de dribbel vanaf eigen helft langs het halve Engelse team.

Maradona (rechts) in de wedstrijd tegen de Rode Duivels in 1982.Beeld Photo News

Op het WK in Italië (1990) kon Maradona de stunt van Mexico niet herhalen. Een enkelblessure verhinderde een magistraal optreden. Desondanks bereikte Argentinië de finale, die het verloor van Duitsland.

Na het WK kreeg de cocaïne vat op de sterspeler. Hij ontvluchtte de constante druk van fans en media in het leven van alledag. Hij werd in 1991 voor het eerst positief bevonden en hem viel een schorsing van vijftien maanden ten deel. Na die periode hervond Maradona nooit meer zijn superbe voetbalgevoel.

Hij vertoonde in 1994 op het WK in Amerika nog een keer zijn kunsten. In de herinnering blijft zijn juichgedrag na zijn doelpunt tegen Griekenland. Met uitpuilende ogen en ongewone agressie schreeuwt hij het uit in de camera. Kort daarna blijkt ‘Pluisje’ positief en wordt hij van het toernooi verwijderd.

Drie jaar later probeerde Maradona, die inmiddels leed aan overgewicht, het een laatste keer bij Boca Juniors. Hoezeer Maradona verslaafd was, bleek dat jaar, toen hij voor de derde keer werd betrapt op het gebruik van verboden middelen. In oktober 1997, op zijn 37e verjaardag, stopt hij definitief. Achter zijn naam prijken 91 interlands, waarin hij 34 keer scoorde.

Vanaf dat moment stond zijn leven in het teken van afkicken. Hij verbleef geregeld in een ontwenningskliniek op Cuba. Hij verkeerde in 2000 al een aantal dagen in levensgevaar wegens een overdosis cocaïne. Hij had problemen met het hart en was psychisch een wrak. Het is nooit meer goedgekomen.