Parket zal agenten in zaak-Adil niet vervolgen

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De twee agenten die op 10 april met hun politiewagen de 19-jarige Adil C. uit Anderlecht aanreden, treft geen schuld. Dat is de conclusie die het Brusselse parket trekt uit het gerechtelijk onderzoek. Volgens het parket is Adil geen slachtoffer van politiegeweld. Alexis De Swaef, de advocaat van de familie, is het niet eens met die conclusie en vraagt bijkomende onderzoeksdaden.

Mark Eeckhaut

De familie van Adil had na de feiten een klacht ingediend tegen de twee politiemensen, wegens onvrijwillige doodslag. Maar de onderzoeksrechter heeft zijn onderzoek nu afgesloten zonder dat de agenten iets ten laste wordt gelegd. Het parket zal de raadkamer vragen hen niet vervolgen.

Het parket baseert zich op een rapport van de verkeersdeskundige die de omstandigheden van het ongeval heeft onderzocht. Dat rapport pleit de agenten vrij en legt de fout voor het ongeval bij de omgekomen Adil.

De 19-jarige jongeman verloor vrijdagavond 10 april in Anderlecht het leven tijdens een politieachtervolging. De jongeman sloeg met zijn scooter op de vlucht bij een controle die de politie had opgezet om de coronamaatregelen te doen naleven.

Toen hij op zijn vlucht een bestelwagen wilde inhalen, botste hij frontaal op een politievoertuig van de zone Zuid dat was opgeroepen ter versterking en van de andere kant kwam aangereden.

De dood van Adil was de aanleiding voor gewelddadige rellen in de wijk rond het metrostation Clemenceau. Er werden dat weekend tientallen arrestaties verricht.

Volgens sommige jongeren was Adil het slachtoffer van politiegeweld en waren de agenten bewust op hem ingereden. Volgens hen ging het niet om een ongeval, maar om moord. Ook enkele persartikels achteraf suggereerden dat het geen ongeval was.

De conclusie van de verkeersexpert die het ongeval onderzocht, klinkt anders. Zijn onderzoek bevestigt de versie van de agenten. De agenten konden, zo stelt de expert vast, de scooter niet zien aankomen: het was donker en het voorlicht van de scooter werkte niet.

De scooter reed bovendien tegen een onaangepaste snelheid. Volgens de expert reed Adil op zijn opgedreven scooter tussen 57 en 70 kilometer per uur toen hij een Mercedes-bestelwagen wilde voorbijsteken.

De maximumsnelheid op die plaats is 50 km/u. De politiewagen die vanuit de andere richting kwam, reed met een snelheid tussen 17 en 25 km per uur. Er zijn volgens de expert ook geen elementen die aantonen dat de politieauto afgeweken zou zijn in de richting van de aanrijdende scooter zoals na de feiten werd gesuggereerd. De impact van de klap werd vastgesteld op de rijstrook waar de politiewagen reed.

Adil droeg een helm, maar volgens de expert is het duidelijk dat die niet correct werd gedragen omdat hij tijdens het ongeval los kwam. Volgens de expert speelde dat een belangrijke rol bij de dodelijke afloop van het ongeval.

Volgens de advocaat van de familie, Alexis De Swaef, die ook de voorzitter is van de Franstalige Liga voor de Rechten van de Mens, horen de agenten wel voor de rechtbank te staan.

‘De achtervolging van Adil was buiten proportie en ook over de omstandigheden van het ongeval hebben we nog altijd veel vragen. Het stoort me dat voor agenten de lat om voor de rechtbank te moeten verschijnen in zaken van politiegeweld, blijkbaar hoger ligt dan voor mensen die verdacht worden van geweld tegen de politie.’