(foto Sensoa)

Overgrote meerderheid van HIV-patiënten is niet langer besmettelijk

Omdat de HIV-medicatie zo goed is geworden, is de overgrote meerderheid van HIV-positieve Belgen niet langer besmettelijk. Zij kunnen hun partner in de meeste gevallen dus niet meer besmetten, ook niet via onbeschermde seks, op voorwaarde dat ze nauwgezet de medicatie nemen. Dat meldt Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. Aan de andere kant is het aantal vastgestelde besmettingen in 2019 weer licht gestegen. 

Volgende week dinsdag, 1 december, is het wereldaidsdag. Aan de vooravond daarvan komen het wetenschappelijk instituut Sciensano en Sensoa naar buiten met de HIV-cijfers voor België van 2019.  En die zijn sinds 2012 in dalende lijn gegaan: ze zijn met 25 procent gedaald, van 1.230 diagnoses in 2012 tot 923 vorig jaar (ongeveer drie per dag). In het nieuwste cijfer voor 2019 zien we wel een klein knikje naar boven: "We hebben een plateau bereikt", zegt Sciensano daarover.  

De stijging vorig jaar bedroeg vier procent, vergeleken met 2018. Bij homo's blijft het aantal HIV-diagnoses verder dalen, maar de neerwaartse curve is gestopt bij hetero's, vooral bij hetero's afkomstig uit Afrika beneden de Sahara.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal” (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

HIV, het humaan immunodeficiëntievirus, kan aids veroorzaken. Bij aids kan je lichaam zich niet meer afdoende verzetten tegen bacteriën en virussen, wat een fatale afloop kan hebben, maar door de decennia heen is de medicatie almaar beter geworden. De diagnose van HIV of aids is dus al lang geen doodvonnis meer. 

77.000 keer onbeschermde seks, geen overdracht

Als HIV-patiënten nauwgezet hun medicatie nemen om het virus te onderdrukken, kan het eigenlijk niet meer doorgegeven worden. Dat blijkt onder meer uit enkele grootschalige studies. Bij een daarvan werden 888 koppels in 14 Europese landen gevolgd, waarbij één partner positief was en de andere negatief. Zij hadden 58.500 keer seks zonder condoom, en toch werd er geen enkele overdracht van het virus vastgesteld. Een vergelijkbare studie met 800 gay-koppels leverde hetzelfde resultaat op: geen overdracht, ondanks 77.000 keer seks zonder condoom. 

Vanwaar dan die nieuwe besmettingen?

Toch zijn er nog nieuwe besmettingen: vanwaar komen die dan? Belangrijk is dat de besmette partner nauwgezet de virusremmers neemt (en dat hij of zij dus ook op de hoogte is van de besmetting). In België vallen die cijfers mee: 91 procent weet dat ze HIV hebben, en 92 procent van hen is in behandeling. 94 procent van die patiënten heeft een zogenoemde onderdrukte virale lading - niet meer meetbaar. Het gaat dus om de overgrote meerderheid van de Belgen, al is het nog niet 100 procent sluitend. 

Dit betekent dus niet het einde van de klassieke preventieboodschap waarin het condoom centraal staat, want er blijven dus nieuwe gevallen opduiken. "Nieuwe besmettingen gebeuren immers, net zoals bij corona, voornamelijk door mensen die geen symptomen hebben en zelf niet weten dat ze besmet zijn". (lees door onder de foto)

Tango

Sensoa lanceert ook een nieuwe campagne "HIV stopt hier", die het positieve nieuws moet onderstrepen: voor koppels waar één van de partners besmet is, is een kinderwens nu veiliger geworden. 

"Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat overdracht van HIV via seks niet langer mogelijk is. Voorwaarde: de HIV-positieve partner neemt nauwgezet medicatie waardoor de hoeveelheid virus in het bloed zeer laag is", benadrukt Sensoa.

"Dat is goed nieuws voor mensen met HIV en hun partner(s). Het onderdrukken van het virus heeft een positieve impact op de gezondheid van mensen met HIV. Maar het betekent ook dat koppels gewoon zwanger kunnen worden."

Het onderdrukken van het virus heeft een positieve impact op de gezondheid van HIV-patiënten. Maar het betekent ook dat koppels gewoon zwanger kunnen worden

In de nieuwe campagnespot delen de HIV-positieve Kenny en zijn vrouw Heidi, die HIV-negatief is, dat geluk. Daarin dansen ze samen een sensuele tango. (zie hoofdfoto)

"Het onderstreept meteen de ruimere boodschap van de campagne. De instinctieve angst van mensen voor besmetting is nog steeds de basis voor het vooroordeel dat aan HIV kleeft. Die angst is ongegrond. Zelfs seks zonder condoom kan het virus niet overdragen. Een mijlpaal in de strijd tegen HIV. Een reden te meer om gewoon te doen tegen mensen met HIV." 

In "Durf te vragen" beantwoorden verschillende mensen met HIV vragen over het virus en hun leven. Die aflevering kan je op VRT NU bekijken. Het campagnefilmpje kan je hier bekijken: 

Bekijk hieronder het verslag over Kenny en zijn vrouw uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen