Direct naar artikelinhoud
Achtergrond

Dit ligt morgen op tafel van het Overlegcomité

Premier Alexander De Croo.Beeld BELGA

Nee, het Overlegcomité is niet van plan om veel te versoepelen, zelfs nu onze buurlanden dat wel doen en de druk bij ons toeneemt. Voor de winkels komt er morgen allicht wél goed nieuws: zij mogen eerder heropenen, maar wel onder strikte voorwaarden.

en

De laatste weken werd vanuit verschillende hoeken voor een tijdelijke uitzondering gepleit, maar de kans is zeer groot dat we op kerst nog steeds alleen met ons huishouden en eventueel één extra gast aan tafel zullen zitten. Dat valt te horen bij verschillende leden van het Overlegcomité, die daar morgen over beslissen. “Uit alle enquêtes blijkt dat mensen er eigenlijk al van uitgaan dat er geen versoepelingen zullen komen”, klinkt het. “De situatie op intensieve zorg is nog te ernstig. Als we iets zouden toelaten, zou het toch maar zeer beperkt zijn. De vraag is dan: is het wel de moeite? Het draait niet om kerst, het draait om hoe we de winter doorkomen zonder derde golf. Dat is toch veel belangrijker?”

Veel experts en politici zijn ervan overtuigd dat een deel van de mensen zich sowieso niet aan die ene dag zou houden. Toch zijn er ook partijen die wel nog een kleine versoepeling bepleiten, al is het maar voor de vele alleenstaanden of voor ontmoetingen buiten. De MR wil het verst gaan en hoopt op minstens twee extra gasten binnen. Ook bij CD&V hoopt men op een kleine toegeving. De winkels mogen normaal gezien wel sneller opengaan dan gepland, maar mogelijk komen er wel extra maatregelen om mensenmassa’s in de winkelstraten te vermijden.

De noodkreet van diverse intensivisten valt dus niet in dovemansoren. De verschillende regeringen beseffen maar al te goed dat het te vroeg is voor grote versoepelingen. "Het besmettingscijfer is te hoog en de druk op de ziekenhuizen is nog steeds enorm", klinkt het in koor. "We mogen niet vergeten dat we op het randje zaten van Italiaanse toestanden. Vandaag gaat het iets minder slecht, maar het kan niet de bedoeling zijn om de inspanningen van de afgelopen weken nu overboord te gooien." Dat het aantal besmettingen in Nederland nu weer stijgt, sterkt verschillende ministers alleen maar in het idee dat we nu vooral moeten doorzetten.

Buurlanden

Wel is het quasi zeker dat er morgen beslist zal worden over een vervroegde heropening van de winkels. Minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR) en zijn partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez braken hier al openlijk een lans voor. Ook bij de meeste andere ministers klinkt dat we daar inderdaad niet meer mee kunnen wachten tot 13 december. In onze buurlanden zijn of gaan de winkels namelijk wel open: in Nederland waren ze nooit dicht, in Frankrijk hernemen ze zaterdag. De vrees bestaat dat Belgen massaal naar het buitenland zullen afzakken om daar hun Sinterklaas- of eindejaarsinkopen te doen.

Sommigen houden wel nog een slag om de arm. "Als de experts zeggen dat het veilig is om de winkels te heropenen, dan gaan we dat uiteraard zo snel mogelijk doen", klinkt het op het kabinet van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS). "Maar dat is voor ons wel een voorwaarde: we mogen het leven van onze grootouders niet riskeren voor de economie."

Nooit gevraagd

Voor alle duidelijkheid: de experts hebben nooit een sluiting van de winkels bepleit, dus allicht maken zij hier geen probleem van. Shoppen zal allicht wel gepaard gaan met strengere regels rond 'crowd control' in de straten en het in goede banen leiden van 'mensenstromen'. "Er zijn namelijk straten waarvan je zo al weet dat het er veel te druk zal worden zonder extra maatregelen", klinkt het. Lees: de Nieuwstraat in Brussel, de Meir in Antwerpen, enzovoort. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) zit vandaag samen met de evenementensector om te kijken hoe zij - vanuit hun expertise - kunnen helpen.

Maar wanneer?

Enkele dagen geleden werd geopperd om te winkelen op afspraak en bijvoorbeeld een tijdslot te reserveren, om de gigantische mensenmassa in drukke winkelstraten te vermijden. Maar verschillende ministers vinden dat niet realistisch. "Je kan van een zelfstandige toch niet vragen dat hij ook dat nog eens gaat organiseren", klinkt het op verschillende kabinetten én bij de Vlaamse regering. "Maar bon, liever dat dan niets."

Voor wanneer de heropening precies zal zijn? Dat is nog niet duidelijk. Winkelfederatie Comeos vraagt al vanaf zaterdag 28 november, maar het Overlegcomité zal niet de fout maken om de winkels al in het weekend te heropenen. "Dat is om problemen vragen", klinkt het. "Het zal op een weekdag zijn." Hier en daar wordt geopperd om te kiezen voor een geleidelijke heropening. Wat er met de kappers en andere contactberoepen zal gebeuren, is nog onduidelijk. "Dat is toch weer wat riskanter dan een winkel."

Strenge Kerst

Ook rond kerst komt er morgen duidelijkheid. Hoewel MR en CD&V aandringen om toch wat flexibeler te zijn, is de kans groot dat we thuis nog altijd even weinig mensen mogen ontvangen: één persoon buiten je gezin, twee als je single bent. "Als we iets extra zouden toelaten, zou het maar zeer beperkt zijn. Hou je het dan niet beter zoals het is? Dat is duidelijk. We mogen geen derde golf riskeren", klinkt het bij de hoofdrolspelers. Op zich zou zo'n eenmalige uitzondering geen probleem zijn, maar de vrees bestaat dat velen het niet bij één keer zullen laten. "En je moet heel goed beseffen: als het nu weer misgaat, dan zal dit premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zwaar aangewreven worden. Logisch dus dat zij op één lijn zitten en dit liever niet riskeren. Bovendien: geen enkele expert vindt dit een goed idee."