De Croo geeft weinig hoop voor feestdagen: “Vooruitgang van voorbije weken niet op vier dagen verspelen”

© Belga

Een ruime versoepeling van de coronamaatregelen voor de feestdagen zit er niet in. Dat bevestigde premier Alexander De Croo donderdag nog eens in de Kamer. “Ik zou niet willen dat we de vooruitgang van de voorbije weken gaan verspelen op basis van vier dagen.” Of er iets mogelijk zal zijn en wat, weten we morgen, vrijdag.

tg
Bron: BELGA

Het Overlegcomité buigt zich vrijdag opnieuw over de epidemische situatie in ons land. Op de agenda staat onder meer een evaluatie van de sluiting van de niet-essentiële winkels en een navigatie-instrument dat de beheersing van de epidemie op de lange termijn moet kunnen sturen.

Maar veel mensen, onder meer ook CD&V-voorzitter Joachim Coens en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, dringen aan op “een perspectief op warme feestdagen”, zij het dan in beperkte kring.

De Croo begrijpt die vragen, zei hij donderdag tijdens de plenaire vergadering in de Kamer. Maar kerst zal “kleinschaliger en voorzichtiger” moeten zijn dan gewoonlijk, benadrukte hij. “Het perspectief waar we van moeten uitgaan is dat van wintermaandén. Ik zou niet willen dat we de vooruitgang van de voorbije weken gaan verspelen op basis van vier dagen. Dit mogen we niet door onze vingers laten glippen.”

Volgens de premier is daar over het algemeen begrip voor. “Vergeet niet dat er bij duizenden gezinnen een lege stoel zal zijn van een persoon die ze hebben moeten verliezen de voorbije maanden. Ik zou heel graag hebben dat als we volgend jaar kerstmis vieren, er niet in nog meer gezinnen een lege stoel is omdat we er niet in slaagden om de komende weken te doen wat nodig is.”

Winkelen op afspraak

Over een eventuele heropening van de niet-essentiële winkels, al dan niet op afspraak, leek De Croo iets optimistischer.

“Ik merk dat er bijzonder veel bereidheid is bij winkeliers om de veiligheid van iedereen te kunnen garanderen. Dat is een goede zaak.” Volgens de premier wordt er sinds een paar dagen in elk geval al nauw overlegd met de provinciegouverneurs om te bekijken hoe een eventuele heropening veilig kan gebeuren. “Dat zal in elk geval heel wat organisatietalent en verantwoordelijkheidszin vragen van lokale besturen en winkeliers, maar ook van iedereen die gaat winkelen”, benadrukte hij.

In de meeste buurlanden zijn de winkels wel open.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen