Massaal online winkelen werkt ook handel in namaakgoederen in de hand

We hebben nog nooit zoveel online gewinkeld als tijdens de coronalockdowns. Dat is ook de onlinefraudeurs niet ontgaan. De douane heeft dit jaar al bijna één miljoen namaakproducten in beslag genomen. Dat is bijna anderhalf keer meer dan vorig jaar.

Sinds de start van de coronapandemie winkelen we meer en meer online. Dat is ook niet zo’n verrassing tijdens een periode waarin de winkels vaker toe dan open zijn.

Uit cijfers blijkt dat er al 366 miljoen e-commercezendingen geteld zijn die uit niet-EU-landen naar België komen. Dat is een verdertienvoudiging in vergelijking met 2019. Dat cijfer zal nog verder stijgen nu de feestperiode lonkt. Naar aanleiding van Kerst, Nieuwjaar en Black Friday pakken heel wat onlinewinkels uit met kortingen.

Mondmaskers van Hugo Boss

Die stevige toename van onlinewinkelen speelt in de kaarten van de onlinefraudeurs. De douane heeft dit jaar al bijna één miljoen namaakproducten in beslag genomen.

Volgens Vincent Van Peteghem, minister van Financiën spelen de fraudeurs handig in op de actualiteit. In het VRT Journaal haalt hij het voorbeeld aan van mondmaskers van Hugo Boss. ‘Het modebedrijf maakt dergelijke producten niet, maar dat houdt de namakers niet tegen om dit toch aan te bieden’, aldus de minister. De namaakproducten komen voornamelijk uit China, Hongkong en Turkije.

Van Peteghem waarschuwt ook voor de schadelijke gevolgen voor gezondheid. ‘Speelgoed dat niet Europees gekeurd is kan bijvoorbeeld chemische stoffen bevatten die schadelijk zijn voor kinderen’, luidt het.

Voorts worden in beslaggenomen namaakgoederen meestal vernietigd en heeft de consument geen recht op een terugbetaling. In sommige gevallen riskeert die zelfs een boete of extra administratieve kosten.

Hoe aanbieders van namaak herkennen?

Experts raden aan om altijd te controleren of de site echt is vooraleer u overgaat tot een aankoop. U kunt dit onder meer doen door de link te controleren. In het Journaal haalt een expert het voorbeeld aan van een website die een kopie is van bol.com. ‘Als u naar de link kijkt, ziet u meteen dat er iets niet klopt in de url. Daar staat namelijk boil.com’, aldus de expert.

Ook wanneer u een mail krijgt van een winkelsite kunt u snel achterhalen of u te maken heeft met een fraudeur. Bij frauduleuze mails wijkt het adres van de afzender af van dat van de officiële aanbieder.

Ook de prijs is meestal een weggever. ‘Als het te mooi is om waar te zijn, dan zal het waarschijnlijk ook niet waar zijn’, aldus de minister.

Meer