Direct naar artikelinhoud
Overlijden Maradona

Drie kilometer aanschuiven om Maradona laatste groet te brengen, begrafenis enkele uren uitgesteld

Een kind wordt over het hek van het presidentieel paleis in Buenos Aires geholpen. Mensen schuiven massaal aan om Maradona de laatste groet te brengen.Beeld REUTERS

Diego Maradona wordt vanavond begraven. Dat gebeurt op de begraafplaats Jardin de Paz, in een buitenwijk van Buenos Aires. De laatste groet in het presidentieel paleis is wegens de massale opkomst verlengd tot 19 uur Argentijnse tijd (23 uur Belgische tijd).

en

De Argentijnse voetbalvedette Maradona overleed gisteren op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. Vandaag volgde er een wake in het Casa Rosada, het presidentieel paleis in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, waar in de vroege ochtend vrienden en familie arriveerden.

Buiten verzamelden zich duizenden fans van de voetballer die zijn land in 1986 de wereldtitel bezorgde. Het ging er heftig aan toe: de aanwezige mensenmassa moest in toom worden gehouden door de ordediensten. Verschillende supporters probeerden door de dranghekken te breken. De politie zette het waterkanon in. In Argentinië geldt de wake als het eerbetoon aan de overledene die meestal nog op dezelfde dag wordt begraven.

In de namiddag stond er nog steeds een wachtrij van 3 kilometer voor het Casa Rosada en raakten de gemoederen verhit. Door het grote aantal aanwezigen zagen de overheid en Maradona’s familie zich genoodzaakt de wake, die oorspronkelijk om 16 uur plaatselijke tijd zou eindigen, drie uur langer te laten duren dan voorzien. Tienduizenden mensen wilden koste wat kost Maradona nog een laatste groet brengen. Door de wake te verlengen hopen de plaatselijke autoriteiten en Maradona’s familie de gemoederen te bedaren. 

Na de laatste groet zal Maradona’s lichaam om 19 uur plaatselijke tijd (23 uur Belgische tijd) naar zijn laatste rustplaats gebracht worden. Dat wordt de begraafplaats Jardin de Paz, in een buitenwijk van Buenos Aires, waar ook de graven van Maradona’s ouders zich bevinden.

Bekijk ook: politie moet massaal aanwezige fans in bedwang houden

Video wordt geladen...

Onderzoek

Intussen meldt Maradona’s advocaat Matias Morla dat hij een volledig onderzoek zal eisen naar het overlijden van de voetballegende. Hij bekritiseert de ‘trage reactie’ van de hulpdiensten.

“Vandaag is een dag van diepe pijn, verdriet en reflectie”, zo begint Morla zijn boodschap. “Ik voel in mijn hart het heengaan van een vriend die ik tot de laatste van zijn dagen eerde met mijn loyaliteit en gezelschap. Ik heb persoonlijk afscheid van hem genomen, hopelijk wordt de wake een intiem en vertrouwelijk moment.”

Daarna geeft de advocaat zijn versie van de laatste uren van zijn vriend. “Het is onverklaarbaar dat mijn vriend gedurende twaalf uur geen aandacht of controle kreeg van medisch personeel. De ziekenwagen deed er meer dan een half uur over om toe te komen, wat een criminele idiotie is”, schrijft Morla op Twitter. “Dit kan ik niet zomaar laten passeren en ik zal er dan ook op toezien dat alles tot in de puntjes onderzocht zal worden. Zoals Diego me zei: ‘Jij bent mijn soldaat, handel zonder genade.’”

Twitter bericht wordt geladen...

Onderzoek
Beeld AFP
Onderzoek
Beeld AFP
Onderzoek
Beeld AFP