Oostenrijk zegt duidelijk ‘Nein!’ tegen Merkels voorstel om alle Europese skigebieden te sluiten

Oostenrijk heeft donderdag het Duitse voorstel om overal in Europa de skigebieden gesloten te houden tijdens de kerstvakantie, afgewezen. Met het voorstel wil Duits kanselier Angela Merkel vermijden dat het nieuwe coronavirus zich verder zou verspreiden in Europa. Maar Oostenrijk wijst op de desastreuze gevolgen voor zijn economie.

In Tirol komen in de winter zo’n zes miljoen toeristen. Het verlies van een sluiting tijdens de kerstvakantie wordt op meer dan 2 miljard euro geraamd. ‘We leven niet 100 procent van het toerisme, maar 110 procent’, verklaarde Andreas Steibl, de verantwoordelijke voor het toerisme in Ischgl.

Neuzen in alle richtingen

Er werd dit jaar, naar aanleiding van de coronapandemie, ook al fors geïnvesteerd in extra veiligheidsmaatregelen. Oostenrijk vindt dat als de Europese Unie het skiën wil verbieden, men ook de verliezen voor een groot deel moet compenseren. Merkel zei donderdag voor de Bundestag dat ze wil proberen om Europese overeenstemming te krijgen over een skiverbod tijdens de kerstvakantie. ‘Jammer genoeg, als je de verklaringen in Oostenrijk hoort, ziet het er niet makkelijk uit, maar we gaan opnieuw proberen’, aldus de kanselier.

Ook in Duitsland zelf botst Merkel op protest. Matthias Stauch van de Duitse federatie van skiliftuibaters heeft het eveneens over een ‘catastrofe’ en noemt een skiverbod onbegrijpelijk. Beweging in open lucht is gezond en de talrijke corona-infecties in Ischgl tijdens het voorjaar waren niet aan de skisport te wijten, klinkt het.

Zwitserland gaat eigen weg

Tot slot is ook Zwitserland, dat geen deel uitmaakt van de Europese Unie, tegen een sluiting. ‘In Zwitserland zijn het parlement, de autoriteiten en de toeristische sector ervan overtuigd dat de Zwitserse weg -op dit moment- de juiste is en dat het winterseizoen kan doorgaan zoals gepland’, aldus Markus Berger van de dienst Toerisme.

Hij wijst er ook op dat de kwestie al sinds het einde van de zomer tussen de Alpenlanden informeel werd besproken. ‘We gaan er dan ook vanuit dat nieuwe gesprekken geen resultaat zullen opleveren.’

In Frankrijk zullen de skiliften tijdens het eindejaar gesloten blijven, in Italië kwam er al een negatief advies van de regering.