Goede resultaten AstraZenecavaccin het resultaat van een ‘fout’: ‘Mogelijk bijkomend onderzoek nodig’, aldus CEO

Het vaccinenthousiasme mag wat getemperd worden. AstraZeneca moet mogelijk een bijkomend wereldwijd onderzoek voeren met betrekking tot zijn coronavaccin, zo heeft zijn topman Pascal Soriot donderdag laten uitschijnen.

Er is twijfel gerezen over het vaccin dat de farmareus in samenwerking met de Universiteit van Oxford ontwikkelde. Volgens de ontwikkelaars was het vaccin 90 procent effectief bij mensen die eerst een halve dosis kregen toegediend, en een maand later een volledige dosis.

Bij een controlegroep, die twee keer een volledige dosis kreeg, was de effectiviteit 62 procent. Zo kwamen de onderzoekers tot een gemiddeld beschermingspercentage van 70 procent.

Geluksflater

De ene groep deelnemers ontving twee identieke doses met een tussenpoos van een maand, terwijl de andere groep een halve dosis kreeg en daarna een volledige dosis. De werkzaamheid voor de eerste, grotere groep was 62 procent. Enkel in de tweede subgroep was er sprake van een beschermingsniveau van 90 procent.

Nu blijkt dat de toediening van de halve dosis per ongeluk gebeurde, althans niet met opzet. Het werd vervolgens aan een kleiner aantal deelnemers gegeven dan aan degenen die twee volledige doses ontvingen, waardoor de ontdekking van de grotere effectiviteit ervan een gelukstreffer leek.

‘Misschien toch bijkomend onderzoek’

‘Nu we denken gevonden te hebben wat een betere effectiviteit geeft, is er nood aan een bijkomende studie’, zei Soriot tegen persbureau Bloomberg.

Het wordt waarschijnlijk een internationale studie, en geen uitbreiding van de lopende test in de Verenigde Staten. Vooral de lagere dosis zal onderzocht worden, aangezien die beter leek te presteren dan een volle dosis.

Het bijkomend onderzoek zou volgens Soriot minder tijd vragen. ‘We weten dat de effectiviteit groot is, wij hebben dus een kleiner aantal patiënten nodig.